);

Bor: Ko je kriv za smrt tri novorođenčeta?

Bor, Beograd, 24. oktobar

Nebriga – Lekari su mogli da spasu borske bebe

Izvor: Informer

Tri prevremeno rođene bebe u porodilištu u Boru koje su početkom oktobra umrle u beogradskom Institutu za nenonatologiju mogle su biti spasene, tvrdi za Informer bivša načelnica dečjeg odeljenja Opšte bolnice u Majdanpeku Olivera Gluvakov!

Kako ona ističe, pedijatri Opšte bolnice u Boru nisu doneli ispravnu odluku kad su novorođenčad poslall za Beograd umotanu u ćebad umesto u inkubatoru. Kaže da se u poslednjih 20 godina nije dogodilo da se bebe transportuju bez ovog uređaja.

Pogrešna odluka?

– Lekari borskog porodilišta mogli su da pozajme mobilni inkubator od kolega iz Majdanpeka ili sa beogradskog instituta. Praksa je takva da bolnice koje nemaju opremu mogu da je pozajme od najbliže zdravstvene ustanove – objašnjava bivša načelnica.

Majka jedne od preminulih beba Andrijana Bijanić (31) ubeđena je da je njena beba nastradala jer nije bila u inkubatoru.

– Iako je beba sligla živa do Instituta u Beogradu, lekari su mi rekli da je moj sin kasnije umro jer transport nije bio adekvatan – kaže Bijanićeva.

Olivera Gluvakov naglašava da su pedijatri u porodilištu u Boru imali tri opcije.

– Ako je stanje novorođenčeta visokorizično, abolnica nema opremu, mogli su da sačekaju vozilo Instituta iz Beograda. Takođe, udaljenost između bolnice u Majdanpeku i Boru je mala, tako da su mogli da dobiju naša kola koja su opremljena inkubatorom. Na kraju, pedijatar je trebalo da zadrži dete u bolnici dok se sve to ne organizuje kako treba – objašnjava Olivera Gluvakov.

S druge strane, portparolka Inslituta za neonatologiju u Beogradu Branislava Dedović naglašava da bi po protokolu Ministarstva zdravlja svaka ustanova morala da ima osnovna sredstva za rad.

– Uz transportno vozilo morali su da dobiju i mobilni inkubator. Na prevremeni porođaj utiče niz faktora i, ako su lekari znali da postoji rizik, trebalo je majku da prevezu kod nas – navodi Dedovićeva.

Neodgovornost

Nadležni Opšte bolnice u Boru juče nisu želeli da nam odgovore zbog čega su bebe bile izložene nepotrebnom riziku. Kako smo saznali, direktor bolnice dr Dragan Stojadinović bio je na službenom putu, njegov zamenik je imao slobodan dan, a načelnica neonatologije nije se javljala na brojne pozive novinara. Neodgovornost zaposlenih u borskoj bolnici kulminirala je kad je dežurni lekar na naše insistiranje da dobijemo neki komentar o celom slučaju rekao da Informeru nema pomoći (?!).

– Nema vama pomoći. Šta ste se navrzli na nas, pišete sve i svašta. Ne mogu i neću da vam odgovorim na pitanja – rekao je dežurni lekar, koji nije želeo da se predstavi.

Šta je s poklonjenim inkubatorima?

Borsko porodilište je početkom prošle godine putem akcije „Bitka za bebe“ dobilo dva inkubatora. Jedan uređaj  poklonio im je Rudarsko-topioničarski basen Bor, a drugi pevač Zdravko Čolić. Medutim, nijedan inkubator nije mobilan, a nije poznato ni da li ova dva uređaja rade. Kako  nam se juče u borskoj bolnici niko nije javljao, nismo dobili odgovor na pitanje da li su ti inkubatori ispravni.

Ministarstvo poslalo inspekciju

U Ministarstvu zdravlja kažu da su juče ujutru poslali inspekciju u porodilište u Boru, ali i u beogradski institut.

– Oni će obaviti spoljni nadzor i utvrditi šta se tačno desilo s bebama i ko je za to odgovoran – kratko su objasnili u resornom ministarstvu.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !