);

Preti li (samo) otpuštanje radnika u RTB Bor?

Bor, 24. oktobar

Autor: M.C.

Najava ministra privrede Saše Radulovića da će restruktiranje u 690, ne 179, firmi sigurno biti završeno do sredine iduće godine i da će taj potez dovesti do smanjenja zaposlenih najmanje 20 do 30 odsto, ne ohrabruje odgovorne u već restruktiranom RTB Bor (taj proces traje od februara 2004.), tim pre jer je još Mlađan Dinkić izjavio da će kombinat bakra prvi dočekati taj dan, dakle, najkasnije do kraja ove godine. Da li će silom prilika morati da se otpusti ceo tehnološki višak ili samo tih 30 odsto, ostaje da se vidi. U svakom slučaju, takva sudbina je, izgleda, neizbežna.

Koje će to posledice izazvati, danas je samo moguće pretpostaviti, mada nisu nemoguća i izvesna odstupanja. To da ima prekobrojnih, i ne samo u administraciji, svakome je poznato. Da treba gledati i socijalnu stranu problema, još je jasnije. Da država drži sve konce u rukama, i da će konvertovati većinu dugova RTB u kapital, i to je istina. Ipak, o nečemu važnom i ovog časa može da se razgovara, a ponešto i da se rešava dok nije kasno. Na primer: stezanje kaiša je neophodno. Za sada se to u RTB radi stidljivo, jer se poslovodstvo predugo zaklanja iza relativno korektnih plata, mada je cena bakra u svetu i dalje popularna i ona aposlutno utiče na bolje poslovanje. Radi li se mnogo toga netransparentno i u uskom krugu, radi se još kako i odavno, tako da bez valjanih i kvalitetnih informacija o proizvodnji i poslovanju ne može se ni donositi valjani zaključak, što može kasnije da dovede do nemalih posledica. Dovoljno je pogledati izveštaj revizora, izveštaj o kome je pre neki mesec u Skupštini Srbije govorila i poslanica Radmila Gerov, pa da se čoveku digne kosa na glavi. Taj deo priče je loš po RTB i tu nema dileme. Kako teku investicije prevashodno u metalurgiji i zašto je bilo zastoja, posebno treba analizirati. Vraćanje dela kredita za novu topionicu pristiže od Nove godine, a direktor RTB-a Blagoje Spaskovski pre dva dana glasovito obećao da će ceo posao biti završen do kraja naredne godine, mada je samo pre mesec, dva spominjen 14. juli 2014. Mnogo toga je u RTB prekriveno velom tajni i spletki, od toga kako je i čijim parama sagrađena “umrtvljena” Fabrika strujomera, kako je prodat Belorečki peščar, kako je građena infrastruktura u Boru i okolini, kakav je ugovor sa firmom Lavalin, ko se krije iza nereprezentativnog Sindikata rudara Srbije, kakva se to kadrovska, urskovska politika vodi do saradnje sa sumnjivim firmama i nenaplaćenim potraživanjima i korupcijom i mitom. I iskazivanje pozitivnog poslovanja je pod znakom pitanja, tek gomilanje dugova i ko zna šta svega ima i nema u toj nezavršenoj, i neistraženoj, insajderskoj “kolubarskoj bici”.

DANAS iz RTB-a stiže vest iz reprezentativnih sindikata da se u pogonima Topionice i rafinacije “ukidaju” i kupatila, RBB je pod budnim okom merodavnih, a o troškovima se brine kao nikad ranije, što samo potvrđuje tezu da se nešto krupno valja iza bakarnog brega kojeg je poslednjih pet godina vodio kadar svih političkih opcija. Ni danas, zbog političkog marketinga, iz RTB-a nema kvalitetnih informacija. Takvo ponašanje ne samo da zbunjuje narod, nego i ne prolazi nigde u savremenom svetu. Tek kad se otkriju karte, na bilo koji način, bar za 50 odsto, videće se da ne teče med i mleko i da je previše oporosti i gorkog ukusa, što će zasigurno prouzrokovati ne samo smanjenje broja zaposlenih.

Krajnje je vreme da se sve snage, pre svih sindikati, ujedine i krenu u otvorenu bitku o nagomilanim teškoćama i suočavanju sa istinama kako bi se lakše prebrodilo nadolazeće mutljikavo vreme. Bilo je neverovatnih hvalisanja o zapošljavanju radnika iako je RTB u restruktuiranju (zakon je u takvim uslovima izričito rigorozan!). Nije li dopao dan da se i o tome odgovornije razgovara. Po političkim voljama i ličnim šefovskim odlukama posao se dobijao preko noći i bez očigledne potrebe po preduzeće. Ovo je široka tema i zato se o njoj mora najhitnije raspravljati tamo gde je joj i mesto, a ne u četiri zida direktorske našminkane odaje. Pouke i zaključci se nameću.

 

 

Оставите одговор