);

RTB-TIR Bor: Ukinuli kupatila, zbog štednje, nakon 110 godina

Bor, 24. oktobar

Pismo sindikata TIR-a

Veliko je nezadovoljstvo radnika  Topionice i rafinacije zbog zatvaranja  kupatila u pogonima TIR-a.Kupatila su osnovna potreba u svim pogonima TIR-a  ne samo zbog  higijene već zato  što pojedini pogoni kao što je Fabrika  sumporne kiseline  predstavljaju veliku opasnost za radnike zbog rada sa veoma  agresivnom sumpornom kiselinom.Dešavalo se  da zbog  iznenadnih pucanja vodova sumporne kiseline ili prilikom  radova u pogonu da se sumporna kiselina izlije na radnike.U takvim slučajevima od predsudnog  značaja  u pružanju prve pomoći je blizina kupatila radi  hitnog   tuširanja  radnika zbog ispiranja kiseline  sa tela i presvlačenja  do bolnice.

Zamislite da radnik natopljen  agresivnom sumpornm kiselinom  kada je svaki minut dragocen  čeka da sanitet dođe iz grada i preveze ga u bolnicu.Zamena kancerogenog vanadijumpentoksida, sejanje istog zahteva hitno tuširanje.Čišćenje gasovoda koji je pun  najfinijom kancerogenom  prašinom  svih mogućih teških metala  koji ulazi u svaku poru tela, takođe zahteva  hitno tuširanje,čišćenje gasnih izmenjivača  sa sulfatima koji su veoma agresivni i izazivaju opekotine takođe zahteva hitno tuširanje. Isto radite i  sa pogonom Energane gde su kotlovi i fina ugljena prašina bogata sumporom i arsenom.Radnici transporta prevoze sve  te materijale po putevima u TIR-u koji su puni svakakve kancerogene  prašine. U livnici  je takođe neophodno kupatilo.Zaboravljate da žene u pojedinim pogonima obavljaju većinu složenih poslova  i da su potrebe za kupatilom zbog higijene veće.Zato postoje kupatila u pogonima.Za 110 godina od postojanja borskog  rudnika  kojim su gazdovali Francuzi, pa za vreme rata su ga eksplatisali Nemci  i sve do današnjeg dana  nikome nije padalo na pamet da štedi na hugijeni radnika osim direktoru i da ukida kupatila po pogonima TIR-a.Kada ste odobravali radove za hipodrom i našim sredstvima uvodili  vodovod  za  plemenite životinje  konje ,kada ste po gradu našim sredstvima gradili fontane niste razmišljali o uštedi vode.TIR je odvojio sredstva za krečenje grada  da bi  zgrade izgledale lepše  kada neko sa strane  dođe u Bor.Hoćemo li da radnicima pustimo  vodu da se kupaju samo kada dođe neko da poseti gradilište?

U pravu su radnici što zahtevaju da pokrenemo peticiju  za smenu direktora.Ovo nije potez jednog savremenog  direktora.Nismo ranije  pokretali peticiju za vašu smenu samo zbog uvažavanja prema  generalnom direktoru RTB-a koji vas je predložio na mesto direktora TIR-a. Ovim poteziima  nanosite štetu radnicima i ugledu kompanije .Zato zahtevamo  da prekinete sa aktivnostima na ukidanju kupatila po pogonima TIR-a.

Reprezentativni sindikati TIR-a,

predsednik sindikata Nezavisnost, Dragan Jankucić

predsednik Samostalnog sindikata, Jadran Popović

Share

One thought on “RTB-TIR Bor: Ukinuli kupatila, zbog štednje, nakon 110 godina”

  1. Kažu Jankucić i Jadran „Ovo nije potez jednog savremenog direktora.Nismo ranije pokretali peticiju za vašu smenu samo zbog uvažavanja prema generalnom direktoru RTB-a koji vas je predložio na mesto direktora TIR-a.“. E zbog tog vašeg uvažavanja prema generalnom ostajete bez kupatila, uskoro će vam ukinuti još nešto, a vi i dalje gledajte u generalnog kao Boga. Nemojte samo reći da generalni nije odobrio ovu odluku o ukidanju kupatila. Niste dostojni da vodite sindikat.

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !