);

Srbija ponovo na začelju po brzini izdavanja građevinskih dozvola

Bor, Beograd, 24. oktobar

Izdavanje građevinskih dozvola i siva ekonomija u fokusu kampanje „Pitajte kada „. Građani mogu NALED-u da prijavljuju probleme sa birokratskim procedurama.

Srbija će se po brzini izdavanja građevinskih dozvola ponovo naći među poslednjih deset zemalja na Doing business listi Svetske banke za 2014. jer nije napravljen bilo kakav pomak u ovoj oblasti. Taj izveštaj koji analizira uslove poslovanja u 185 zemalja biće predstavljen 29. oktobra i naša zemalja ponovo neće popraviti svoju poziciju u očima investitora.

Proces izdavanja građevinskih dozvola biće u fokusu nastavka antibirokratske kampanje “Pitajte kada” koju Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) vodi sa Radio-televizijom Srbije. Probleme sa dozvolama, ali i svim drugim birokratskim procedurama za koje smatraju da su nepotrebno komplikovane i dugotrajne građani i privrednici mogu da prijave NALED-u kako bismo uticali na nadležne organe da što pre budu pojednostavljene.

Druga važna tema kampanje “Pitajte kada” biće borba protiv sive ekonomije. Podaci NALED-a pokazuju da vrednost prometa u sivoj zoni premašuje 24 odsto BDP-a. Oko 28 odsto preduzeća posluje tako što ne plaća sve poreske obaveze pri isplati zarada ili nelegalno prometuje robu.

Rešenja za ove probleme bila bi izmena Zakona o planiranju i izgradnji, kao i usvajanje jedinstvenog zakona o inspekcijama i snižavanje poreskog opterećenja na najniže zarade.

Ključne izmene u ZoPI trebalo bi da budu uvođenje jednošalterskog sistema, elektronsko podnošenje i vođenje zahteva za dozvolu, kao i isključivanje javnih preduzeća iz procesa odlučivanja. Takvo rešenje pomerilo bi Srbiju na Doing business listi za oko 100 mesta.

 Donošenje jedinstvenog zakona o inspekcijama trebalo bi da u borbi protiv sive ekonomije konačno reši pitanje preklapanja nadležnosti, unapredi kontrolu i proces kažnjavanja dok bi smanjivanje poreskog opterećenja najnižih zarada trebalo da motiviše poslodavce da zaposlene vrate u legalne tokove, a u tom pravcu bi trebalo razmotriti mogućnost ukidanja doprinosa za zdravstvo i nezaposlenost.

Kampanju “Pitajte kada” pratiće promotivni spotovi. Spot o građevinskim dozvolama počeo je sa emitovanjem 14. oktobra na kanalima RTS, a u novembru će premijerno biti prikazan i spot posvećen borbi protiv sive ekonomije. Neki od najvažnijih dosadašnjih rezultata kampanje „Pitajte kada“ su ukidanje 138 parafiskalnih nameta, kao i ukidanje dve trećine dokumenata potrebnih za dobijanje naknade tokom trudničkog bolovanja.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !