);

Srbija ipak odustaje od GMO!

Bor, Beograd, 28. oktobar

Ministarstvo poljoprivrede do daljnjeg će odložiti stavljanje u proceduru zakona koji bi trebalo da dozvoli promet genetski modifikovanih organizama (GMO) u Srbiji. Do preokreta je došlo pod pritiskom stručne javnosti i građana koji su istrajavali u zahtevima da se GMO proizvodima nikada ne dozvoli ulazak u Srbiju, pa je resorni ministar Dragan Glamočić opet „promenio ploču“ i obećao restriktivniju regulativu po standardima EU.

Izvor: Vesti-online

Ministru je pretio skandal, jer su ga Zeleni Srbije uhvatili u laži, potsetivši da je 2006. bio protivnik te ishrane, da bi prethodnih dana tvrdio „kao odgovoran čovek i naučnik“ da ne postoji validan naučni dokaz o štetnosti GMO. Brzopotezno je obećao da Srbija neće dozvoliti gajenje genetski modifikovanih organizama (GMO), osim u naučnoistraživačke svrhe i u strogo kontrolisanim uslovima.

Ministarstvo trgovine je, kako saznajemo, uvažilo ozbiljne primedbe Udruženja potrošača što nacrt zakona ne predviđa odredbu koja reguliše promet GMO. Pod pritiskom potrošača je uvršten član da ukoliko je pravo potrošača na bezbednost ugroženo prodajom roba i usluga opasnih po život, zdravlje ili životnu sredinu, nadležni moraju da, u najkraćem roku, donesu odluku o hitnoj inspekcijskoj kontroli. Udruženja, međutim, traže i da da država omogući građanima da znaju šta jedu, da svaki proizvod koji sadrži GMO bude jasno deklarisan i sa upozorenjem.

Taj stav sada prihvata i Glamočić i tvrdi da će Srbija po EU standardima maksimalno pooštriti zakon kada je reč o tretiranju proizvoda koji sadrže do 0,9 odsto GMO sadržaja, koji sada slobodno i bez ikakve procedure ulaze na tržište Srbije.
Ipak, u Srbiji neće biti potpunog moratorijuma na GMO jer bi značio i zabranu korišćenja genetski modifikovanih bakterija, koje se koriste u proizvodnji velikog broja lekova za humanu i veterinarsku medicinu.

„To niko odgovoran ne može da uradi“, rekao je ministar Glamočić.

Ilegalni zasadi soje

U celoj EU registrovane su za gajenje samo dve GM sorte, jedna sorta krompira i jedan hibrid kukuruza, dok genetski modifikovana soja koja se nelegalno gaji na našim njivama, i koju naše inspekcije redovno uništavaju, nije uopšte registrovana u EU. Samo ove godine na srpskim njivama uništeni su zasadi soje sa preko 20 hektara.

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !