);
Breaking News

Rudarstvo ima veliku perspektivu u Srbiji

Bor, Beograd, 2. novembar

Treća međunarodna konferencija o mineralnim resursima u Republici Srbiji

Autor: M.C.

Foto: Lj. Balanović

„Pokretačka snaga ekonomskog razvoja“ slogan je Treće međunarodne konferencije o mineralnim resursima u Republici Srbiji održane juče u hotelu Metropol Palace u Beogradu. Cilj konferencije je poboljšanje rada i povezivanje  poslovnih i političkih krugova. Glavne teme bile su iz oblasti mineralnih resursa u zemlji, o novoj politici vlade u sektoru rudarstva, o doprinosu rudarskog sektora u ekonomskom oporavku zemlje, o bezbednosti i zdravlju na radu koja se tiču rudnika kao radnog mesta i srpskih rudnih resursa i projekata kao i mogućnost njihovog finansiranja.

Godišnje investicije u geološka istraživanja su 60 miliona dolara. Na teritoriji Srbije radi 20 istraživačkih kompanija među kojima je jedna od vodećih “Freeport-McMoRan” koja je imala zapaženu prezentaciju.

Na konferenciji se moglo čuti da je doprinos rudarske industrije BDP Srbije 1,5% a da je plan 5% u 10 narednih godina. Rudarska industrija zapošljava 25.000 radnika (od čega više od 50% radnika u proizvodnji uglja) što je 1.8% od ukupnog broja zaposlenih u Srbiji. Srbija je izuzetno bogata mineralnim sirovinama. Rudarstvo ima veliku perspektivu i ova industrija će u budućnosti zapošljavati mnogo veći broj radnika.

Konferencije su organizovane u Grčkoj i Srbiji 2011., 2012. i 2013. godine, i uspešno su predstavile ključna pitanja koja se odnose na doprinos mineralnih resursa u društvenom i ekonomskom prosperitetu zemalja. Više od 300 učesnika prisustvovalo je svakom događaju.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama