);

Štitili smo radnike od direktora!

Bor, 6. novembar

INFORMACIJA POVODOM SASTANKA SA PREDSTAVNICIMA MINISTARSTVA  ENERGETIKE, RAZVOJA I ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE

Sindikat Nezavisnost dobio je poziv iz Kabineta ministarke Zorane Mihajlović povodom dopisa za smenu direktora TIR-a. Ovo je dokaz ozbiljnosti pristupa problemima ovog Ministarstva i posvećenosti rešavanju najvećeg ekološkog projekta  u Evropi, završetku modernizacije topionice i Fabrike sumporne kiseline.

Sindikat Nezavisnost  koji ima  predstavnika u organima upravljanja TIR-a, apsolutno zna proceduru smene direktora – na predlog  generalnog direktora  organi upravljanja  razrešavaju dužnosti  direktora ili on lično podnesi ostavku. Međutim, cilj je bio da ukažemo  da postoji  više problema  u vezi sa rukovođenjem direktora  TIR-a, poslovnim potezima,proizvodnim  i tehnološkim problemima i propustima,  kršenjem Zakona o radu i Kolektivnog ugovora, što se odražava na materijalni položaj radnika  kroz konstantno smanjenje zarada.Individualni potezi i često subjektivni razlozi vođenja kampanjske diskontinualne prerade koncentrata povećavaju  normative i smanjuju tehnološko  iskorišćenje u metalu.Ukoliko se tome dodaju i nepovoljni poslovni potezi i ugovori, nepotrebni troškovi , donacije, nenaplaćena potraživanja, povećanje invensticionih ulaganja, nepovoljni krediti,subjektivno opredeljene stimulacije-destimulacije bez učinka, verovatno je da će takav redosled neminovno dovesti  preduzeće  do besparice,  smanjenje zarada, viška zaposlenih, velikog nezadovoljstva radnika  i do neminovog sindikalnog delovanja u zaštiti interesa radnika.Nepoštovanje Zakona  o radu i Kolektivnog ugovora ne idu u prilog direktoru i ugledu kompanije.Jednostavno,  želeli smo da upozorimo  na probleme i  buduće posledice  i zaštitimo interese radnika.

Svedoci smo ovih  dana  da i voda za ličnu higijenu radnika u kupatilima  predstavlja ,,izdatak,, i to prvi put od postojanja topionice. Taj problem je, voljom iz vrha menadžmenta RTB, rešen. Delegacija sindikata Nezavisnost TIR-a, Majdanpeka i Grane industrije energetike i rudarstva  Nezavisnost, zahvalila  se  na prijemu državnom sekretaru Dejanu Popoviću, savetniku za finansijske i međunarodne projekte Nikoli  Milojeviću,   kao i ministarki Zorani Mihajlović koja je bila incijator ovog  sastanka.

Odbor poverenika Nezavisnost TIR-a , 

predsednik, Dragan Jankucić, dipl.ing teh.

Оставите одговор