DAN PRIMIRJA OBELEŽEN I U BORU

Bor,11.11.2013.

Dan  primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, obeležen je danas u Boru polaganjem venaca i cveća na spomenik srpsim i francuskim rodoljubima izginulim od  1914-1918. godine i svečanom akademijom u Domu kulture. Vence su položile delegcije Opštine Bor, Saveza rezervnih vojnih starešima, Društva za negovanje tradicija NOB-a i Opštinska organizacija vojnih i mirnodopskih invalida. Svečanosti su prisustvovali i potomci starih srpskih ratnika iz Bora, Zlota, Gornjana, Slatine…

Borci2w DJura2w Zikicw Borci1w

Na svečanoj akademiji govorio je Mimčilo Radisavljević, predsednik opštinske organizacije Saveza rezervnih vojnih starešina. U umetničkom programu nastupilo je Kulturno-umetničko društvo „Bor“.

primirje

Međunarodni dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležava se u svetu državnim manifestacijama u znak sećanja na 1918. godinu, kad je 11. novembra u 11 sati na snagu stupilo primirje.

U čast Dana primirja u Prvom svetskom ratu, juče po podne je sa Savske terase Beogradske tvrđave, uz najviše vojne počasti, Gardu VS i intoniranje himne, izvršena počasna artiljerijska paljba sa 10 plotuna iz šest artiljerijskih oruđa.

Spomenikw

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Srbiji, Dan primirja u Prvom svetskom ratu je neradan dan.

Share

Ostavite odgovor