);
Breaking News

Insajder o RTB Bor, o “Rudniku dugova”, uskoro…

Bor, 22. novembar

Autor: M.C.

Stari povrsinski kop u BoruProšlo je više od godinu dana otkako je B-92 najavila serijal o RTB Bor naslovljen “Rudnik dugova” i tek ovih dana, po drugi put, gledamo i to u udarnim dnevničkim emisijama PROMO (reklamu) o toj temi. Borani su više nego zainteresovani za priču o RTB, pogotovu sada kada su mnoge istine izašle na videlo i kada je očigledno da je kombinat bakra godinama gomilovao dugove i pravio propuste i greške uprkos rekordnim cenama bakra na svetskom tržištu. Nezvanično saznajemo, neće samo aktuelni trenutak biti u prvom planu, nego i kako se poslovalo i investiralo proteklih sedam, osam godina. Dugovi su narasli najmanje na milijardu evra, ni jedna investicija proteklih pet godina nije proradila, očekuju se, nakon nekih poboljšanja, ponovni gubici, nadležni istražuju nezakonite radnje. Pojavilo se nedavno u javnosti i Pismo članovima poslovodstva direktorke za finansije Mirjane Antić koja upozorava da se od aprila ove godine stagnira u gotovo svim segmentima i da je preko potreban novi, odgovorniji zaokret u što kraćem roku. To je glavnog gazdu toliko iznenadilo da je Antićevu najhitnije smenio. Očekuje se da i taj deo istine o RTB “zakači” Insajder, kao i mnoge druge poduhvate rukovodstva koje nije bilo efikasno ni u rešavanju mnogih nepravilnosti i malverzacija.

Javnost  trenutno najviše zanima kada je tačno emitovanje serijala i koliko će da traje? Prema nezvaničnim saznanjima, taj dan nije daleko, krajem ovog meseca, mada ni manje “kašnjenje” neće zasmetati. Jer, kad se čekalo mesecima, nije teško pričekati još neki dan, jer se ionako ovde sve usložava munjevitom brzinom. Kako god da se okrene, serijal ne bi trebalo da traje manje od četiri emisije sa dokaznim materijalom kakav samo INSAJDER može da pribavi. Biće tu, verujemo, frapantnih dokumenata i izjava. Borska medijska blokada, na taj način i nakom ko zna koliko vremena, biće probijena! Evo i Insjderovih pitanja:

Kakvi su efekti novog ulaganja od više od 250 miliona evra od 2009. godine, koje je odobrila Vlada Srbije nakon dva neuspešna tendera za prodaju? Koliko će koštati izgradnja nove Topionice i šta će ona značiti za poslovanje RTB-a?

Zašto je i pored rekordne cene bakra, koja je poslednjih godina dostizala i 10 hiljada dolara po toni, ovo preduzeće poslovalo u minusu, a njegove obaveze prema državi plaćali svi gradjani Srbije?

Da li je bilo povlašćenih firmi u trgovini sa RTB-om i ko je potpisivao ugovore koji su bili štetni za ovo društveno preduzeće?

Koji su efekti restrukturiranja u kojem se RTB nalazi od 2004. godine i kako su prodavani delovi ovog preduzeća? Da li je ključne odluke o poslovanju donosilo rukovodstvo RTB-a, Agencija za privatizaciju, ili resorno ministarstvo?

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama