);
Breaking News

Kako postići javnost procesa odlučivanja koju smo imali u socijalizmu?

Bor, Beograd, 22. novembar

Centar za kulturnu dekontaminaciju i Učitelj Neznalica i njegovi komiteti: Okrugli sto 22.novembra u 17h

U okviru projekta Imenovati TO ratom, uradili smo veliki broj intervjua sa učesnicima rata i antiratnog pokreta devedesetih godina, kao i događaja koji su na različite načine doveli do rata i privatizacije. Posebnu pažnju posvetili smo učesnicima radničkih protesta krajem osamdesetih godina. Sa Predragom Ralevićem, novinarom fabričkog lista “Rekorda”, razgovarali smo o procesu donošenja odluka u institucijama radničkog samoupravljanja. Na naše pitanje da li je učestvovanje radnika iz proizvodnje u procesu odlučivanja dovodilo do kvalitetnijih odluka nego da su ih donosili samo stručnjaci, Predrag Ralević odgovara: “Jeste, pre svega u smislu javnosti rada. Rad je bio mnogo više javan nego da su se okupili samo stručnjaci, ekonomisti, inženjeri. Ljudi su se vraćali u pogon, prenosili radnicima šta je radnički savet zaključio, kakve su bile diskusije, objavljivano je i u listu. Tako da u tom smislu javnosti, nije baš tako lako moglo sve da prođe, što je između ostalog rak rana ovog današnjeg sistema, u tom smislu je bilo pozitivno”.
Šta je bila javnost rada organa upravljanja preduzeća u socijalizmu, a šta ona znači danas? Postepenim ukidanjem institucija samoupravljanja od 1989. do 2001. godine, a zatim i u procesu privatizacije nakon 2001. godine, radnici su izgubili i mesto u procesu donošenja odluka i pravo na informacije o njima. Zauzvrat su dobili manjinski deo akcija privatizovanih preduzeća. Sa akcijama na svoje ime, radnici ne samo da nemaju apsolutno nikakav mehanizam da bilo šta preduzmu kako bi sprečili većinskog vlasnika da preduzeće odvede u stečaj, nego nemaju čak ni informacije o poslovanju koje bi ih upozorile da se propast sprema.
Predrag Ralević dobro primećuje da se radi o problem čitavog današnjeg sistema, ne samo privrede. Javnost rada državnih institucija takođe je daleko unazađena u odnosu na socijalistički sistem, i pored rada Poverenika za informacije od javnog značaja, Uprave za javne nabavke, Uprave za trezor…
Kako danas postići javnost procesa odlučivanja koju smo imali u socijalizmu?

Učitelj neznalica i njegovi komiteti www.uciteljneznalica.org  info@uciteljneznalica.org
Ovaj program podržan je od strane Fondacije Roza Luksemburg.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !