);
Breaking News

Neverovatno ali istinito: Nova topionica bakra koštaće „đavo i po“!

Bor, 22. novembar

Autor: M.C.

Nova Topionica (rekostrukcija) i Fabrika sumporne kiseline moraće da se završe iduće godine kako bi narod u Boru i kombinat bakra počeli, nakon pola veka, da dišu širokim plućima, u suprotnom – nema nam spasa! Čeka nas i nadalje enormno zagađenje životne sredine i proizvodno-poslovni  potop RTB-a kome ni danas, uprkos tvrdnjama menadžmenta, ne cvetaju ruže. I pored svih državnih privilegija i rekordnih cena bakra poslednjih godina, sledi gubitak i bremenita proizvodnja i poslovna neizvesnost. Pitanje svih pitanja jesu – pare, investicije koje nikako da se okončaju i skinu sa dnevnog reda i države i lokalne sredine. Jer, nadvila se opasnost (o kojoj smo pisali još pre godinu i po, pa i pre toga) da se “bacanjem novca u bunar” bez kontrole sa vrha neće ništa postići i da se krećemo u apsolutno lošem pravcu. Upozorenja, najpre Dinkiću i njegovim uticajnim resorima, nisu pomagala. Još manje sluha imali su u poslovodstvu RTB-a gradeći lažnu veličinu “svog lidera”, što nije moglo da se ogleda ni u medijima a kamo li u nadležnim – i najodgovornijim – državnim institucijama.

Kada je započeta investicija gradnje nove topionice ceo posao i  “ključ u ruke” iznosio je 135 miliona evra. Nakon samo nekoliko meseci taj iznos popeo se na 175 miliona, ovih dana bije se ljuta bitka za dodatnih kreditnih 132 miliona eva.  E, to je tema koju najavljuje i INSAJDER, postavljajući pitanje: Kako je cena gradnje nove topionice za tri i po godine uvećana za blizu tri puta, od 135 na preko 300 miliona evra? U međuvremenu, posao nije završen ni do polovine, izvođačima radove se duguje, ugovor sa Fincima ostaje nepoznanica, Dinkić jadikuje nad sudbinom RTB-a, a njegov dojučerašnji lokalni partijski lider Blagoje Sapskovski svim snagama gleda da sačuva direktrorsku poziciju iako je zakonski stekao uslove za penziju. Iako svi misleći ljudi vide da je zreo ne samo za smenu?

Radmila Gerov, poslanik u Skupštini Srbije, u emisiji RTS –a “Reč na reč” od preksinoć (snimljeno u Boru) otvoreno je rekla da je za 9-mesečno kašnjenje gradnje topionice krivo neposedovanje zakonske dokumentacije, što je morao da zna direktror Spaskovski. Ona je upravo Spaskovskog javno, pred TV auditorijumom, okrivila za taj propust koji je koštao, i koštaće, kombinat bakra desetine milione evra. I, naravno, najdirektnijeg uništavanja zdravlja svog, sopstvenog naroda, mada je to stara boljka i priča. Sad je na mestu pitanje – kada će i zaista koliko koštati nova topionica i da li će moći da se završi i u ponovljenim rokovima (a prvi rok bio je kraj OVE GODINE)?

Prema stručnim mišljenjima, taj projekat, ovako kako se (ne) radi, stajaće zastrašujućih više od 400 miliona evra.  O završetku iduće goidne, niko od tih dokazanih stručnjaka neće da razgovara. Posebno, da li će, kad sve bude okončano, recimo za dve do tri godine, biti obezbeđeno dovoljno sirovina za preradu i kakav će biti kvalitet koncentrata? To je osnovno pitanje na koje je, pre godinu i više, javno upozorio (intervju na TV Best, “Puls Istoka”, Medija centar) dr Mile Bugarin iz borskog Instituta za rudarstvo i metalurgiju. On je nedvosmisleno govorio o svemu što je danas, i što će već sutra, biti tema broj jedan ne samo u Boru, nego i Srbiji. On nam je jutros, uz evidentne garancije, precizirao još jednu frapantnu procenu – nova topionica i Sumporna kad se završe stajaće ni manje ni više – oko 550 miliona evra. Više od četiri puta od početne cene. Rečju, zastrašujuće!

U ovom času, u RTB, izgleda, da je najvažnije kako produžiti mandat Spaskovskom i zato je iskorišćen nazovimo Upravni odbor RTB koji se nije sastao poslednje tri godine. U tom Odboru, podsetimo, kao drugi čovek slovi Neca Radošević (delegiran od zaposlenih u kompaniji) koji je danas u penziji i nije – iz redova zaposlenih. Ima tu još nelogičnosti i neshvatljivog zaobilaženja Vlade Srbije koja jedina postavlja direktore u svojim i preduzećima u restruktuiranju.

Povrh svega: dokle će ovo natezanje i preduga rašomonijada oko posrnulog RTB-a (na to je gotovo egzatno ukazala i sada smenjena Mirjana Antić) da traje? Vremena je malo, tone se sve dublje, tako da ni  brižni Mlađan Dinkić neće više moći da pomaže u svom stilu (započete istrage oko njegovog imetka i ostalog, pogledaj današnje medije), a kamo li oni drugi. Ukoliko se Spaskovski opet uhvatio za neku političku stranku da “vadi kestenje iz vatre”, onda to više, čini se, nije SNS. Ako je neko iz SPS (sumnja se), saznaće se ubrzo, jer ističe i “nadoknada vremena” u ovoj tugaljivoj priči sa istoka Srbije.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !