Kako je cena topionice u RTB Bor tri puta porasla

29. 11. 2013.  Izvor: B92

Novi serijal Insajdera “Rudnik dugova” na programu je u ponedeljak od 21 sat.

Rudarsko-topioničarski basen Bor jedan je od najvećih dužnika u Srbiji i istovremeno kompanija u koju se ulažu stotine miliona evra poslednjih godina. Istraživanje Insajdera, međutim, pokazuje da praktično nema nikakve kontrole toga kako se troši novac koji se, uz posredne ili neposredne garancije države, sliva u ovo društveno preduzeće.

Najbolji primer za to je izgradnja nove Topionice i Fabrike sumporne kiseline, projekta čija je cena, za poslednje tri i po godine utrostručena – sa najavljivanih 100, na 300 miliona evra.

Od 2009. godine, kada je Vlada Srbije odobrila RTB Boru nova zaduživanja, u ovom preduzeću počeo je projekat izgradnje nove Topionice, u kojoj se ruda preradjuje u bakar. Novom tehnologijom RTB bi dobijao više bakra, a zagađenje u gradu bilo bi svedeno na minimum. Međutim, istraživanje Insajdera pokazalo je da je cena ovog projekta praktično povećana tri puta.

Sredinom 2009. godine rukovodstvo RTB izradilo je biznis plan po kojem je za novu Topionicu potrebno 136 miliona dolara, odnosno oko 100 miliona evra

Decembra 2009. Vlada Mirka Cvetkovića usvojila je, na predlog ministarstva ekonomije, zaključak u kojem se navodi procena da je za ceo investicioni projekat potrebno 135 miliona evra

U junu 2010. godine potpisan je ugovor sa kanadskom firmom SNC Lavalin za izgradnju Topionice i Fabrike sumporne kiseline i to na iznos od oko 175 miliona evra. 

Na predlog ministarstva finansija I privrede, na osnovu izveštaja rukovodstva RTBa koji navodi da je do tada za ovaj projekat obezbedjeno 170 miliona evra, aktuelna Vlada Srbije krajem januara 2013, odobrila je ovom preduzeću dodatno zaduženje za gotovo 132 miliona evra. Tako bi cena ovog projekta dostigla skoro 302 miliona evra.

Nastavak na B92

Share

Ostavite odgovor