Tribina SPS „Prava i položaj žena u srpskom društvu i politici“

29.novembar.Bor

U velikoj sali Doma kulture održana je tribina omladine SPS-a pod nazivom „Prava i položaj žena u srpskom društvu i politici”. Tom prilikom potpredsednik SPS Jovanka Dinić je izjavila:

„Socijalisti će pružiti pun doprinos sprovođenju proklamovanog principa o ravnopravnosti žena i muškaraca, kako bi oni zaista postali partneri, a ne rivali, kako bi bili jednaki u razlikama.

Istovremeno se protivimo i svim oblicima medijske diskriminacije i degradacije žena i zalažemo se za oštro sankcionisanje svih vidova zlostavljanja žena, kako na radnom mestu, tako i u braku i porodici.“

Sve ovo što piše u programu Socijalističke partije Srbije su tekovine savremene civilizacije za koje se  članovi i članice naše partije jako trude da ispune kao jedan od izuzetnih ideala.

Moram reći da smo jedina parlamentarna stranka koja u Republičkom parlamentu, na svom čelu ima ženu za šefa poslaničke grupe, dr Dijanu Vukomanović koja vrlo dostojanstveno obavlja svoju funkciju, a od 25 članova poslaničke grupe SPS-a u klupama sedi 10 žena. Ove činjenice pokazuju da je Socijalistička partija Srbije savremena, demokratski i evropski orijentisana partija.

Danas se evropski standardi smatraju nečim za čije je dostizanje potrebno uložiti veliki trud a evo, naša partija je na delu pokazala da je sposobna da premaši standard vezan za učešće žena u politici.

Setimo se prethodnog sastava i predsedavanja republičkog parlamenta. Na čelo najvišeg zakonodavnog tela u Srbiji izglasana je dr Slavica Đukić Dejanović koja je nesporno podigla nivo rada Narodne skupštine. U novoj Vladi je preuzela veoma težak resor zdravstva koji je od velike važnosti za građane Srbije. Žena sa takvim obrazovanjem, iskustvom i odgovornostima svakako je uzor ženama širom Srbije pa zato i zaslužuje da vodi Forum žena Socijalističke partije Srbije. „

Danas smo ovde, ne samo da govorimo o svetlim primerima već i o tome šta je to što treba promeniti i unaprediti da bi slika našeg društva kroz bolji položaj žene, bila unapređena.

Isto onako kako je naš narod kroz svoju jako dugu i bogatu tradiciju zaključio i prenosi generacijama stav da je žena od 4, tri stuba porodice, mi isto tako shvatamo da je porodica osnovna jedinica društva pa je ovaj stav jednako važan i za celo društvo, dakle jača žena znači jače društvo.

Share

Ostavite odgovor