);
Breaking News

„Insajder“ otkriva: RTB „Bor“ duguje milijardu evra

Bor, Beograd, 3. decembar

Izvor: Blic

Nekadašnji rudarski gigant, i jedini proizvođač bakra u Srbiji, RTB „Bor“ kompanija je čiji dugovi iznose više od milijardu evra. Svake godine sve više se zadužuju, a sve dosadašnje vlade, uključujući i sadašnju, to su tolerisale i odobravale nova zaduživanja.

Pored 860 miliona evra dugova koji su se gomilali još od devedesetih godina, Vlada Srbije 2009. godine odobrila je kompaniji nova zaduživanja, pa je RTB do kraja 2012. godine podigao kredite od najmanje 220 miliona evra, da bi aktuelna vlada 2013. odobrila nova zaduživanja od skoro 132 miliona evra, istražio je “Insajder”.
Više od 70 odsto svih dugova predstavljaju dugovi prema državi, a do njih je dovelo dugogodišnje neplaćanje kredita, poreza i doprinosa, taksi za iskopano mineralno bogatstvo zemlje, neplaćanja struje.
A kako je pokazala analiza “Insajdera”, dug bi bio i veći da u februaru Vlada Srbije nije ovoj kompaniji otpisala 31,9 miliona evra, a u 2010. i 2011. umesto nje izdvojila 27,4 miliona iz budžeta za povećanje radnog staža zaposlenima. Osim ovih dugova, RTB „Bor“ duguje državi 15,5 miliona evra za rudnu rentu jer koristi mineralno bogatstvo Srbije, a pošto ovo preduzeće godinama nije plaćalo struju, u ovom trenutku duguje EPS – u 113,4 miliona evra.
Kako tvrdi “Insajder”, dok se stotine miliona evra ulažu u novu rudarsku opremu, obnovu zastarele tehnologije i nove industrijske pogone, kompanija je najveće poslove sklapala direktnim pregovorima. Iako bi upravo zbog ovolikih ulaganja nadležne institucije trebalo da kontrolišu i brinu kako se troše ova sredstva, već tri i po godine Vlada Srbije nije imenovala predsednika Upravnog odbora RTB „Bor“.
Prema navodima aktuelnog generalnog direktora RTB Blagoja Spaskovskog, u trenutku kada ga je Vlada Srbije krajem 2008. godine imenovala na to mesto, dugovi ove kompanije iznosili su oko 860 miliona evra, od čega je oko 600 miliona bio dug državi i državnim preduzećima.
Samo u prethodne četiri godine, u isto vreme kada je ovo preduzeće podiglo kredite od najmanje 220 miliona evra, napravilo je ukupni gubitak od oko 51,7 miliona evra.
Višemesečno istraživanje “Insajdera” pokazalo je da se stotine miliona evra novih kredita povlače i troše bez realnih planova, čak i bez realne ekonomske analize koja bi pokazala kako jedno od najzaduženijih preduzeća može ikada da vrati ove dugove.

Prethodna i aktuelna vlada odobravale su i nova zaduživanja RTB „Boru“, bez ikakve kontrole trošenja sredstava i opravdanosti ulaganja, kao i neplaćanje obaveza, otpisivanje dugova, pa je čak i umesto ovog preduzeća iz budžeta plaćala doprinose. Osim toga, govori istraživanje “Insajdera”, dug RTB-a prema državi i državnim preduzećima od više od 600 miliona evra, trebalo bi da bude pretvoren u državni kapital u ovom, sada društvenom preduzeću, i tako praktično oprošten.

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama