Kako privatizovati javna preduzeća?

Bor, 6. decembar

Okrugli sto o procesu restruktuiranja u JKP održan juče u Boru

Autor: B.F.

Sindikati u javnim komunalnim preduzećima u procesu planiranog restruktuiranja i privatizacije spremni su da već danas aktuelnoj vlasti upute svoje zahteve i predloge kako taj posao okonačti na najbolji mogući način. U opciji su tri osnovna zahteva. Najpre će se tražiti izmena Zakona o komunalnim delatnostima uz uključivanje predstavnika sindikata i usvajanje posebnog Zakona o javnim komunalnim preduzećima, potom preispitivanje svih do sada potpisanih ugovora javnih pravobranilaštava, s tim da se ubuduće ovi ugovori odobravaju u resornom ministarstvu za komunalne delatnosti.To je  saopšteno na jučerašnjem Okruglom stolu sindikata zaposlenih u javnim preduzećima za komunalnu delatnost opština Timočke krajine u hotelu Albo u Boru, gde se raspravljalo o restruktuiranju u JKP (javna komunalna preduzeća). U radu skupa učestvovali su i predstavnici ministarstava privrede i građevinarstva i urbanizma, kao i lokalnih samouprava.

U analizi aktuelnog stanja u JKP napomenuto je da su glavni uzroci za nepovoljnu sliku tih firmi, u prvom redu: nestručan i prekobrojan kadar, zastarelo poslovanje i oprema, monopolski položaj i socijalne cene usluga, nedostatak politčke volje da se krene u efikasnije promene, zatim slede: zaostala dugovanja, nedostatak transparentnosti u radu, visoka korupcija i, možda najvažnije, – neutvrđeno vlasništvo u tim firmama (za primer je uzet Vodovod u Boru).

Zaključak je da ne bi trebalo privatizovati javna preduzeća od opšteg inetersa, jer tako se ponašaju i u evropskim zemljama. Ipak, neodrživ je stav da ništa ne treba menjati. Jer, primera radi, nemoguće je tolerisati da su vozila u komunalnim preduzećima prosečne starosti 22,5, a ponegde i 30 godina. Zbog toga se stvaraju ogromni troškovi i tu nema pozitivnog poslovanja. Zato bi najbolje bilo da se u procesu restruktuiranja odgovorni pridržavaju iskustava razvijenih zemalja, recimo grada Milana u Italiji.

Share

Ostavite odgovor