);
Breaking News

Sindikati u RTB neće dozvoliti otpuštanje radnika i smanjenje plata

Bor, 6. decembar

INFORMACIJA SINDIKATA RTB BOR SA SASTANKA PREDSTAVNIKA  SINDIKATA SVIH PREDUZEĆA U RESTRUKTURIANJU SA MINISTROM PRIVREDE SAŠOM RADULOVIĆEM

Sasa Radulovic sindikatiU Beogradu je juče, 5. decembra, održan  zajednički sastanak  predstavnika reprezentativnih sindikata, Samostalnog sindikata i sindikata Nezavisnost svih preduzeća u restrukturiranju sa predstavnikom Vlade Srbije, ministrom privrede, Sašom Radulovićem. Sastanak je zakazan zbog izuzetno velikih problema u privredi i najavljenih mera u ovim preduzećima. Sindikalni predstavnici su ukazali na veoma tešku poziciju radnika i preduzeća koja nemaju više novaca  za zarade, ni za obrtna sredstva, ali i na lošu privatizaciju. Za ovakvo stanje u privredi  „okrivljen“ je ministrar Radulović, pa su tim povodom u svim ovim, u restruktuiranju preduzećima, prikupljeni potpisi za smenu pomenutog ministra. Na skupu u Beogradu, tim povodom, zahtevano je da se pokrenu, a ne gase preduzeća. Kako je ministar obrazložio, skoro sve privatizacije su bile loše, a neke i pljačkaške i to sve  u dogovoru sa pojedincima iz Agencije za privatizaciju ili uz podršku pojedinih stranačkih funkcionera. Ministar je obećao da će svi krivci po zasluzi biti  kažnjeni.

Sva preduzeća moraće da završe stvarnu ,,ličnu kartu,, iz koje će se jasno videti vrednost imovine, kolika su potraživanja i dugovanja i poslovni plan za 2014. godinu. Tek onda će im biti dostupna sredstva iz Fonda za razvoj u ukupnoj visini od 200 miliona  evra.

Ministar se osvrnuo i na RTB povodom aktulne situacije  i najavio da RTB ima perspektivu. Za  RTB će važiti isto pravilo kao i za ostala preduzeća da – ukoliko poslovodsvo  ne radi dobro a oba reprezentativna sindikata (Samostalni i Nezavisnost) zatraže smenu direktora,  ministar će od  Vlade zahtevati da se takav direktor najhitnije smeni. Ministar privrede je bio veoma uverljiv u  izlaganju o načinu i aktivnostima koje sprovodi da se stanje u privredi normalizuje.   Sindikati su potpise za  smenu kovertirali do kraja januara 2014.godine kada se očekuju prvi pozitivni rezultati u ovim preduzećima. Ministru smo preneli poruku da nećemo dozvoliti otpuštanje radnika u RTB-u i smanjivanje zarada. Takođe, sa našim sindikalnim predstavnicima granskih sindikata najavili  smo sastanak u Ministarstvu privrede. U interesu radnika oba reprezentativna sindikata, samostalni i Nezavisni, nastupili su zajednički i tako, još jedanput, pokazali sindikalnu snagu i jedinstvo.                                                                                                        

Sindikat Nezavisnost TIR-a  Dragan Jankucić       

Samostalni sindikat TIR-a    Jadran Popović    

Samostalni sindikat  RTB-a  Dragan Aleksić

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !