);
Breaking News

Deca deci o starim zanatima

Bor, 10. decembar

Značaj profesionalne orijentacije nisu uvideli samo stariji đaci osnovnih škola, već i mlađi razredi, koji su, prezadovoljni onim što su videlii čuli u realnim susretima sa ekspetima- starim zanatlijama, poželili da svoje iskustvo perenesu mlađoj deci predškolskog uzrasta. Zamišljeno-učinjeno ! “Mladi eksperti” došli su u goste predškolskoj grupi vaspitačica  Mire Petrović i Biljane Mejlanović, a dovela ih je njihova učiteljica Ivana Bogdanović.

Na dan rođenja Vuka Kradžića, 8. novembra 2014., učenic i IV-1 OŠ,,Dušan Radović“iz Bora, u ulozi “dece iz prošlosti” ispričali su i pokazali  malđim drugarima iz vrtića ,,Bambi“ puno zanimljivosti o načinu života u prošlosti (o odevanju, ishrani, školivanju dece, starim igrama i igračkama) i  upoznali ih sa delom Vukovog bogatog rada na jeziku. Naravno, najzanimljivije su bile zagonetke i pitalice.

Tog dana bila je i slava…znala su deca koja-Mitrovdan-hajdučki rastanak. Uz slavu ide obavezno i slavski kolač, vino i sveća, sve su to znali,a znanje o slavskom kolaču i pekaru u prošlosti dopunili su pričom i demonstracijom njihovi drugari iz škole.

Shvativši da je i u prošlosti bilo puno zanimljivih događaja i raznolikih zanata predškolci su poželeli da se  oprobaju u nekima od njih. Uz ,,stručnu“ pomoć, obučenih školaraca najmlađi su bili pekari, licideri, opančari, terzije i grnčari.

Upoznavši vrste brašna od koga se nekada  mesio hleb(uključujući i mlevenu koru drveta-cera, od koje su ljudi mesili hleb u toku ratnih i ,,gladnih“ godina),zemljane posude za vodu, naćve, lopar, crepulju…uz zanimljivu priču o prošlosti baka Zage i teta Jovanke, članica Udruženja ,,Vremeplov“ i  demonstraciju 2 učenika 4.razreda jedna grupa predškolaca i 6 pari ruku našlo se u testu. Nastale su zanimljive verzije slavskog kolača, pereka kifli, đevreka. Oni koji već razmišljaju o ljubavi poželili su, inspirisani pričom i demonstracijom Milice iz 4.raz da od  bojenog testa ili plastelina prave liciderska srca. Grupa od 6 deteta pravila je licidersa srca. Priča o terziji ili krojaču više je zainteresovala devojčice.Verovatno zbog bogatstva boja i materijala i raznolikosti ukrasnih gajtana i  šljokica htele su da se oprobaju  u izradi dolama, jeleka i kecelja. Uz pomoć dve starije devojčice njihove lutke su zasijale punim sjajem. A da čizma glavu čuva znaju svi, ali kada na ovim prostorima nije bilo čizama opanak je bio glavni modni obuvni detalj. Izrađivali su ih opančari. U ulozi opančara oprobalo se šest predškolca uz asistenciju i pomoć 2 starija učenika. Naši izrađeni opanci mogu da se nose kao sobne patike. O predmetima od gline i grnčarskom zanatu pričala su dva učenika, a zatim su sa grupom predškolaca zamesili glinu i pravili  ćupove, vaze, čaše, crepulje.

Deca su otišla kućama sa pričom “Danas su u vrtiću bila deca iz prošlosti, svašta su nas naučili i pravili smo lepe stvari….”.Produkti njihovih zajedničkih aktivnosti su i dalje izloženi u holu vrtića… a  naša saradnja sa nastavlja.

Ivana Bogdanović

član Tima za profesionalnu orijantaciju OŠ”Dušan Radović” Bor

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama