Baza znanja za dve države

Bor, Zaječar, Vidin, 11. ecembar

Projekat  prekogranične saradnje Vidin-Zaječar-Bor “Stara planina – Nova mreža”

 Autor: M.P.

U Zaječaru, 10. i 11. decembra, održana  je završna Konferencija projekta „Stara planina-Nova mreža“. Cilj projekta je da se uz pomoć baze znanja poboljšaju odnosi Srbije i Bugarske i unapredi prekogranična saradnja ove dve susedne zemlje. Infrastruktura, poljoprivreda, životna sredina i turizam ključne su oblasti razvoja obuhvaćene bazom znanja. Projekat će omogućiti predstavljanje brojnih resursa na relaciji Vidin-Zaječar-Bor u koje spada i Stara planina.

– Ovaj skup u potpunosti je opravdan jer su se u njegov rad uključili Vidinski, Zaječarski i Borski okrug. Uz naše angažovanje u oblasti naučne saradnje upotpunićemo sve što je do sada urađeno- rekao je prof. dr Dragan Mihajlović, dekan Fakulteta za menadžment Zaječar.

– Brojne studije su urađene u različitim sektorima u poslednjoj deceniji, s tim što se one nalaze jedino u Sofiji i Beogradu. Baza podataka „preuzeće“ iz arhiva značajne studije i učiniti ih dostupnim i u našem regionu.Razna istraživanja, doktorske disertacije i magistarski radovi od značaja za region naći će se u ovoj, jedinstvenoj dokumentaciji- rekla je Gergana Vladimirova, koordinator projekta oblasne administracije Vidin.

Baza znanja sadrži plansku i razvojnu dokumentaciju, istraživačke studije, kao i profile stručnjaka iz prekograničnog regiona Srbije i Bugarske. Ona će biti dostupna i na internetu i svi zainteresovani stručnjaci mogu se uključiti u aktivnosti projekta.

Projekat „Stara planina –Nova mreža“ realizuju Fakultet za menadžement Zaječar, Oblasna administracija Vidin i RARIS Zaječar. Projekat se finansira sredstvima Evropske unije kroz IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija.

O rezultatima projekta govorio je Vladan Jeremić, projekt menadžer iz RARIS-a Zaječar, Bazu znanja predstavio je Saša Ivanov, koordinator Fakulteta  za menadžemnt Zaječar, a izneti su i primeri dobre prakse prekogranične saradnje u oblasti poljoprivrede i životne sredine. Drugog dana Koneferencije, Gergana Vladimirova predstavila je primere saradnje u prekograničnoj infarstrukturi, a razgovarano je i o saradnji u oblasti turizma

Učesnici ovog eminentnog skupa posetili su i Rajačke pimnice.

Share

Ostavite odgovor