);
Breaking News

Pravosnažna presuda za autotrku u Negotinu pre 10 godina, Aci Iliću jedna godina zatvora

Bor, Negotin, 11. decembar
Izvor: Timočke vesti

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio optužbi nekadašnjeg komandira saobraćajne policije u Negotinu Dragoljuba Caranovića od optužbi da nije sprečio tragediju na autotrkama u tom gradu 2003. kada je nastradala jedna, a povređeno desetak osoba. Sud je tom odlukom preinačio presudu Višeg suda u Negotinu kojom je Ceranović bio osuđen na šest meseci zatvora jer smatra da tužilaštvo nije dokazalo uzročno – posledičnu vezu između radnji za koje se tereti – nepreduzimanja sredstava prinude i posledice tog krivičnog dela – nastupanje opasnosti po život i telo ljudi.

Direktor auto-trke „Negotin 2003“ Aleksandar Ilić osudjen je za izazivanje opšte opasnosti na godinu dana zatvora.

Dragan Stanojević Džanko, vozač koji je nakon zaustavljanja trke modifikovanim „jugom“ od 2.000 kubika, za koji nije imao overen karton o tehničkoj ispravnosti, punom brzinom uleteo u publiku i povredio desetak osoba, a jednu usmrtio dobio je kaznu od od osam meseci zatvora.

Vlasnik Auto-kluba „Drajver“ Boban Čolić u čijoj organizaciji su održane trke, osuđen je na deset meseci zatvora.

Istom presudom pravosnažno su oslobođeni optužbi Radan Arsić, tadašnji načelnik saobraćajne policije Bor, Ljubiša Stojanović, tadašnji načelnik OUP-a Negotin, i Miroslav Popović, glavni sudija trke.

U obrazloženju presude Apelacionog suda se navodi da je u odnosu na Caranovića prvostepena presuda preinačena jer je utvrđeno da je on izdao usmenu naredbu direktoru trke da trku prekine jer su gledaoci prešli prostor oivičen crvenim trakama i približili se trkačkoj stazi.

– Zbog toga se ne može prihvatiti stav optužbe da opšte opasnu radnju kojom je izazvana opasnost po život i telo ljudi predstavlja nepreduzimanje sredstava prinude prema okrivljenom Aleksandru Iliću, budući da je Ceranović u svemu postupao u skladu sa svojim obavezama i dužnostima kao rukovodilac obezbeđenja – navodi se u obrazloženju.

Kobna trka vožena je 7. septembra 2003. Vozač „juga“ je naglo zakočio, zaneo se u desnu stranu, udario i odbacio visoko sudije Nenada Balcacanovića (29) i Ljubišu Petrikića (44), a potom uleteo među gledaoce koji su stajali ispod nadvožnjaka.
U toj nezgodi nastradala je Radmila Bukvić, koja je svojim telom zaštitila tada sedmogodišnju devojčicu u publici.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama