);

URS: Veća pomoć za nezaposlene porodilje u Boru

Bor, 12. decembar

Saopštenje URS Bor: 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

URS BorNa inicijativu Ujedinjenih regiona Srbije u Boru, Opštinsko veće je prihvatilo da se u predlogu budžeta za 2014. godinu realizuje povećanje davanja za nezaposlene porodilje sa 10.000,00 dinara na 15.000,00 dinara koje imaju prebivalište na teritoriji naše opštine. Ovakvim merama realizuje se put očuvanja porodice i života u našem gradu i regionu.

Ekonomska samostalnost i pomoć lokalne samouprave je preduslov veće samostalnosti žena a pre svega nezaposlenih porodilja ali i jači otpor nasilju u porodici. U skladu sa tim, Ženska mreža Ujedinjenih regiona Srbije Bor aktivno učestvuje i u globalnoj, svetskoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. Kampanja je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završila se juče, 10. Decembra, Međunarodnim danom ljudskih prava, a obuhvatila je i 1. decembar-Svetski dan borbe protiv AIDS-a kao i 3. decembar Međunarodni dan osoba sa invaliditetima

Kampanjom „16 dana“ obuhvaćena su četiri važna međunarodna datuma koja povezuju ne samo žene, već sve nas, u zajedničkoj borbi protiv nasilja kao svakodnevnice savremenog društva.  „Ujedinjeni protiv nasilja“ ne sme biti samo slogan, već mora biti niz konkretnih akcija države, lokalnih vlasti i u krajnjoj meri svakog pojedinca u cilju smanjenja nasilja u porodici i svih ostalih vidova nasilja.

Nadležne državne institucije moraju da sarađuju kako bi se žene osnažile i zaštitile i sprečilo sprovođenje nasilja nad njima. Kao primer toga navodimo da je prema podacima ove godine u Boru pred sudom pokrenuto 37 procesa o krivičnom deli nasilja u porodici, a izrečena je samo jedna kazna zatvoraa  činjenica je da se ovaj broj iz godine u godinu ne smanjuje.

Оставите одговор