);
Breaking News

Okupani feniks nad Domom kulture

Bor, 17. decembar

Savremena kozerija iz našeg kraja

Autor: M.C.

Ptica FeniksSpretni i vispreni, odani i važni, najviše dokoni, šminkeri grada Bora nisu odolili da pre snegova i hladnih zimskih dana i noći – ne okupaju i ulepšaju gvozdenu pticu feniks što se okreće oko svoje ose na našem Domu narodne kulture. Glavni ideolog Bora i okoline, pre oko dve godine, setio se da se, pod njegovim neustrašivim vođstvom, iz dotadašnjeg PEPELA (valjda proizvodnog i finansijskog košmara) rodila nova nada i blagodet. On je, za tili čas, uspravio i uzvišio i grad i sve nas. I tako, malo pomalo, zaleprša i feniks. Nije se gazda obazirao ni što je, početkom sedamdesetih, zdanje podignuto „onima koji padoše za revoluciju“. Posle je ova nedovršena građevina arhitekte Seke Manzalović uzeta pod brigu Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu. Ipak, gvozdeni feniks postavljen je bez pitanja „stanara“ Doma kulture, bez javne debate i slova konsultovanja sa recimo boračkom organizacijom.  Glavnom gazdi grada i okoline i to je bilo malo – naređeno je, pre dve, tri nedelje, da se gvozdena skalamerija vazda teška (očigledno je da opterećuje slabašnu krovnu konstrukciju) prefarba i našminka za dolazeće praznike. Turistički i još neki radnici (ovo je sve sem turističke atrakcije) uložili su ogromno znanje i trud kako bi „ptičurina“ dobila prvobitni izgled i opet se okretala – kao izgubljen u svemiru – i tako zabavljala široke narodne mase. I najviše: podsećala na VELIKOG GAZDU i njegovo nezaboravno političko-estetsko delo.

Hteo je taj gazda i ogroman bronzani krst da postavi na jedno od okolnih brda. Mislio je da je Bor Kragujevac i da nam je istorija ista, ali nije, niti ćemo jedni na druge ikada toliko ličiti. Nije se taj hir pozlatio samo zbog reakcije javnosti, istina mlake, nedovoljne, ali, ispostavilo se, efikasne. Pre toga je BAKARNI VOĐA ili gazda, svejedno je, ulepšao svoj grad uništavajući jedini takav u zemlji Srbiji PARK-MUZEJ. Nekoliko desetina eksponata rudarske i metalurške opreme preselio je, ničim izazvan, (svedoče izjave na TV) na glavnu gradsku ulicu. Tog trenutka uništen je projekat Instituta za bakar iz 1997. godine, ekskurzije su prestale da dolaze u jedini gradski park, cela površina je ruinirana, pojavile su se kojekve zgrade, ostali su najružniji betonski postamenti. Haos.Vozači kažu da im je i vidik lošiji u toj ulici načičkanoj starim mašinama i raznom skalamerijom.

Da je taj gazda imao hrabrosti da stane pred kamere INSAJDERA i objasni zašto je feniks tako lep i kao nov, i nadasve njegovo aposlutno značenje, oprostili bi mu građani možda i neuporedivo veće zasluge. Nego, šta li će reći tom uspešnom momku dr Dragoviću, novom, nenadanom predsedniku Upravnog odbora RTB-a, kad stigne sledeće nedelje. KLIME veli, i još neki RTB-ovi penzioneri, da će FENIKS biti sklonjen u RUDARSKI kafić u „Jamu“ , gde bi mogao da postane muzejski eksponat za retke goste poput jednog Mlađe Dinkića koji je dao nemerrljiv doprinos razvojnom putu GAZDE OD BAKRA!

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !