);

Pred sednicu SO Bor: Kuda idu naši preletači?

Bor, 24. decembar

Autor: M.C.

Sednica skupstine 6Naredna, zakazana za petak, poslednja ovogodišnja sednica Skupštine opštine Bor moguće je da bude, ako se uopšte održi, – paklena. Najpre bi trebalo da se sastane Opštinsko veće, ali se već danas pretpostavlja da i ono neće biti (funkcionosati) kao što je bilo. Priča se da će, prvi put, izostati novinari, što u startu obećava vruće teme i dileme. U centru je – borba za vlast. Dva naoštrena tabora u SNS, jedni oko poslanika Živkovića i direktora Spaskovskog, drugi oko svih drugih – nakon poslednjih zbivanja i neverovatno brze smene dr Svetlane Šuput  u lokalnom RZZO – neće tako lako popustiti u namerama. Prvi bi hteli večito da vladaju i da i posle njih budu ONI, odnosno da, još dok mogu, postave svoje šefove na glavna mesta, a drugima je dojadilo dodvoravanje i ponižavanje. I sutrašnja prva sednica novog Upravnog odbora (UO) RTB na čelu sa dr Darkom Dragovićem, zamenikom ministra finansija Lazara Krstića, pobuđuje veću pažnju od očekivanog. UO ima zakonsko pravo da Vladi predloži glavno kadrovsko rešenje za RTB. Danas je klizaviji teren nego ranijih godina, i svako lako može da se oklizne, pa makar bio i ministar, a tek direktor neuspešne kompanije. Stvorena je takva atmosfera u kojoj Aleksandar Vučić ima ogromnu podršku naroda da istraje u teškoj borbi protiv kriminala i korupcije.

Šta će se desiti ukoliko dvojac Spaskovski-Živković ne ućutka svoje partijske i ostale odborničke poslušnike – njihovi preletači odavno su namireni i smireni – i gde bi bakarni brod mogao da zastane? Ne treba biti puno mudar i zaključiti da se dvojica vrhovnih preletača hvataju za slamku i gledaju da im se sutra ne vrati milo za drago. Ko će sutra da im pere grehove? Oni nemaju većeg izbora. U RTB fotelje im se opasno ljuljaju. Nisu načisto ni kakav će, u petak, rezultat biti posle sednice predstavnika Agencije za privatizaciju, sindikata i menadžmenta RTB-a o Ličnoj karti kombinata bakra. Možemo samo da naslutimo  – sindikati zahtevaju transparentnost u ovoj oblasti – sa kakvim će se bilansima i  uopšte istinama o proizvodnji i poslovanju susresti aktuelna vlast. Nagoveštaji nisu ohrabrujući, ne samo za RTB, ali narod u Boru i istočnoj Srbiji prevashodno interesuje bakarni kolač od kojeg živi hiljade porodica. Naravno da ih zanima i ko će da vodi posustali, prezaduženi gigant u večitom restruktuiranju?

Bitka za vlast, ne samo u RTB, očevidno se prenela i na lokalnu samoupravu. Treba biti strpljiv, jer –  kako su žnjeli sada neka kose. A izbori se prebližavaju, samo što nisu stigli. Kako će, i sa čime će, i jedni i drugi, „pred Miloša“.

Оставите одговор