);

Ministar Radulović: Nećemo trpeti opstrukcije iz RTB Bor

Bor, 10. januar

Izvor: Novi magazin

Sasa RadulovicBlagoje Spaskovski 1

Zdravstveno osiguranje radnika neće zavisiti od uplata poslodavaca, a Zdravstveni fond uplaćivaće porodiljski dodatak direktno bez obzira na poslodavca. Iz Srbije će moći da se izvozi preko interneta, reforma inspekcija biće najefikasniji metod borbe protiv sive ekonomije, napraviće se registar of šor kompanija čiji su vlasnici državljani Srbije i novim zakonom o javnim preduzećima značajno povećati odgovornost njihovih generalnih direktora…

Ovo su samo neke od reformskih mera Akcionog plana za ovu i narednu godinu u okviru nove Strategije preduzetništva i konkurentnosti Ministarstva privrede koje je na konferencije za novinare najavio ministar Saša Radulović.

Cilj je da se, u okviru regulatornih reformi, već ove godine značajno popravi poslovni ambijent, omogući preduzetnicima i kompanijama da lakše posluju i da se privuku novi investitori. Novi potezi nastavak su reformskih zahvata s kraja 2013. na promeni četiri ključna sistemska zakona od kojih su Zakoni o privatizaciji i stečaju „prošli“ Vladu i ušli u Parlament, a Zakon o radu još se „krčka“ u javnoj raspravi.

„Mnoge od najavljenih promena u nadležnosti su drugih ministarstava a Ministarstvo privrede prihvatilo se posla da agendu vuče napred. Naravno, nedostaje smanjenje poreza na rad, to je mera od kritične važnosti za reforme i na kojoj mi insistiramo. Smanjenje nameta na rad je motor privrednog rasta, to je najbolja subvencija za privredu“, izjavio je ministar Radulović.

On smatra da je 2014. teška reformska godina: „Biće potrebno mnogo političke volje za reforme, jer one praktično predstavljaju razvlašćivanje političkih partija“, jasno je ukazao ministar na odgovorne za sprovođenje reformi.

Radulović je kao uspeh u razvlašćivanju političkih partija naveo, makar i mesec dana zakasnelo, „zeleno svetlo“ Vlade za nove Zakone o privatizaciji i stečaju koji su 30. decembra prošle godine prosleđeni Parlamentu.

„Imali smo velike otpore, ali uspeli smo i sada je kritično važno da ti Zakoni brzo prođu kroz parlament. Cilj je da što više preduzeća u restrukturiranju stane na noge i da se očuvaju radna mesta. A primetili smo da ima sve više otpora i štetnih ponašanja pojedinih direktora tih preduzeća. Najveće opstrukcije dolaze iz Rudarsko topioničarskog basena Bor, tamo su potrošili ogromne novce poreskih obveznika, traže nove pare a ponašaju se kao da ih i dalje štite neki političari. Ministarstvo privrede to više neće tolerisati“, bila je poruka ministra Radulovića.

On je izrazio uverenje da će posle usvajanja Zakona o privatizaciji i stečaju biti mnogo više zinteresovanih investitora, a na pitanje kako komentariše zahteve za novim subvencijama iz Železare Smederevo, Radulović je odgovorio: „Ministarstvo privrede protiv je davanja garancija za Železaru“.

Ministar privrede je obavestio novinare da je njegovo Ministarstvo prošle godine napravilo uštedu u svom budžetu od 4,6 milijardi dinara. Najveći deo novca ušteđen je na smanjenju subvencija – za javna preduzeća uštedelo se 375 miliona dinara, a za privatna preduzeća 1,7 milijardi dinara.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !