);

MINISTAR RADULOVIĆ, SPASKOVSKI, ŽIVKOVIĆ, BAČEVIĆ i RTB BOR

Bor, 11. januar

Autor: M.C.

Izgleda da je država, preko svog Ministarstva privrede i odlučnog ministra Saše Radulovića, i još smelijeg stručnog tima Vlade Srbije za RTB Bor, konačno stala na put bahatom i samovljnom Blagoju Spaskovskom, direktoru borskog kombinata bakra poslendnjih pet godina i samozvanom “Nebeskom čoveku”  koji je elegantno, nekad i preko noći, promenio više političkih partija kako bi se se, posle svega, skrasio i debelo zaklonio u SNS. Jučerašenje izjave Radulovića u “Novom magazinu” i posebno sinoć u Drugom, udarnom Dnevniku RTS-a ( medijske kuće koja ga je godinama nezasluženo kovala u zvezde, pa i nedavno) ne mogu, niti smeju, da ostanu poput izreke “tresla se gora, rodio se miš”. Tako je upravo bilo nakon trodelne emisije Insajder B-92, što ozbiljan, poslovni i ostali normalan svet, nije mogao lako da shvati. Ministar privrede je u najkraćem dao do znanja da direktora RTB Bor štiti neko od glavnih političara u zemlji. Nažalost, na bruku i sramotu, ova istina nije od juče, ona se ukorenila celih tih pet godina neprikosnovene vladavine Spaskovskog u RTB i Opštini Bor i samo se, danima i godinama, učvršćivala najviše zahvaljujući Mlađanu Dinkiću i URS-a, a potom i – Borsiu Tadiću i Dušanu Petroviću, te ortopedu Duliću, donekle i SPS-u kojeg je pompezno napustio posle 2000. godine. Prošlog leta, nenadano, u svom raspevanom stilu, na belom atu stiže u SNS. Uz svog prvog i starog saradnika Milinka Živkovića, bivšeg predsednika Okružnog odbora SNS i aktuelnog narodnog poslanika, uspeo je da se svim svojim bićem  nametne SNS da je čak ( intervju u Biltenu naprednjaka) dogurao i do člana Glavnog odbora. Preko noći je izdao Dinkića i sa celim Odborom našao se u naprednjačkim vodama zajedno sa pobratimom Živkovićem koji je, opet li zgode, drug i prijatelj sa prof. dr Bačevićem još iz Raške ( bio mu profesor u školi), s tim što taj vispreni ministar rudarstva  ima i svog PRIJATELJA na položaju. Ne mora ovo nešto važno da znači, ali jeste sumnjivo.Borani su kao i uvek relativno brzo povazeli niti i kockice. I ministar Radulović verovatno razmišlja u tako nekom ili sličnom pravcu. Isto tako, narod željan pravde i istine, svakodnevno, šalje sitna pisma na ruke A. Vučiću. Kome će drugo?  Veruje raja sirotinja da će uskoro da bude drugačije i da će se doznati šta se krije iza čoveka koji, prkosno i zanosno, i to na javnim mestima, iz sveg glasa poručuje:“Ne može mi niko ništa”. Neviđeni skandali i ekscesi krasili su, i još ne blede, lik i delo Spaskovskog kome – on se zaisigurno nada – ni minister Radulović, ni dr Dragović ( novi predsednik Upravnog odbora RTB), ni vladin stručni tim, tek novinari Insajdera, ne mogu ništa.

            “Sve je više štetnih ponašanja direktora u preduzećima u restruktuiranju, najviše opstrukcije stiže iz RTB Bor. Oni su potrošili ogroman novac poreskih obevznika, a ponašaju se kao da ih i DALJE štiti neki političar. Ministarstvo privrede to više neće da trpi… U RTB nema odgovarajuće dokumentacije, i to izjvaljuje mistar Radulović, a nova direktorka Agencije za privatizaciju dodaje “da je Agencija svaki dan na vezi sa RTB i da su njeni stručnjaci danima u RTB”. Pročulo se da u Ličnoj karti RTB nema vrednih podataka o poslovanju. Na drugoj strani, Spaskovski se hvali kako je 2013 završio sa ostatkom dohotka od 11 miliona dolara. Uz put se pravda ( nedavni sastanak u Afenciji za privatizaciju u Beogradu) kako je ruda siromašna i ne može da se obezbedi veća proizvodnja, mada je ( i Klime Born na svom sajtu plastično objašnjava i sa zvaničnim rezultatima dokazuje) plan iskopina ostavaren sa 64, a raskrivke sa samo 53,5 odsto. Ovi bilansi, pretvoreni u novac, beleže ogromne podbačaje, na desetine miliona dolara.

            Nego, odakle Spaskovskom, uprkos jakim političkim i maherskim vezama, toliko hrabrosti da ne daje podatke državnim organima, a to moraju da čine svi ostali ne praveći pitanje. Jer, nije šala igrati se sa državnim institucijama, pogotovu ministarstvima i agencijama. Minstar Radulović je postavljen, bar kako je pisalo u štampi, na predlog potpredsednika Vlade Vučića. A Vučić je prvi čovek Srbije u borbi protiv kriminala i korupcije i na čelu ubedljivo najjače stranke koja će se, nadajmo se, ubrzo osloboditi teških mutivoda i loklanih moćnika poput borskog dvojca iliti neuhvatljivog bakarnog tandema.

            Država je suočena sa nerestruktuiranim ( nakon devet punih godina) RTB Bor, gde potraživanja poverilaca zajedno s kreditima, po nekim nezvaničnim proračunima, čak trostruko premašuju vrednost imovine kompanije. Kada se konačno budu utvrdili ( ako se dođe do validnih papira?) svi poslovni rezultati poslendjih godina, pitanje je da li će Spaksovski i pomagači biti kadri da izađu pred javnost. Juče im je, primirice, jedino pokušao da pomogne Rudarski sindikat ( poznatiji kao direktorski), svi ostali su ćutali kao zaliveni.  Dan za podnošenje računa se bliži, država nema više vremena za gubljenje, niti za opservacije Spaksovskog: – Moramo sve rešavati korak po korak. Napravićemo karanbol u RTB. Staćemo… To je on oštro, maltene preteći naglasio na sastanku u Agenciji za privatizaciju 27. decembra lani, ali od državnog stručnog tima – nije naišao na podršku. Tako nešto nije se ni skoro dogodilo i zato ne treba gubiti nadu i optimizam u efikasnije rešavanje završetka restrukturiranja RTB. Bez Spaskovskog i Živkovića, ma koliko to u SNS smatrali nepovoljnim za partiju, jedino je moguća varijenta. A ONI ukoliko budu pripremali kampanju za predstojeće lokalne izbore u Boru, ovaj narod doživeće još jednu lakrdiju i gubljenje vere u borbu protiv kriminala i korupcije, kao i “promene svesti” kako podseti Vučić.. Onda bi dobro bilo da još jedanput pošalju dr Bačevića  i da, kao pre godinu i po, za sat, dva, ustanovi “da u RTB Bor nema kriminala”. To što policija danonoćno radi na razotkrivanju ( bilo je i hapšenja) mnogih moćničkih nedela ( poslanik i odbornik Živković je to sam potvrdio na nadavnoj sednici SO Bor), Bačevića ionako ne zanima. On je mnistar rudarstva! Više za nikl, kinseske milijarde i moravske kanale i –  najmanje za bakar.

Share

One thought on “MINISTAR RADULOVIĆ, SPASKOVSKI, ŽIVKOVIĆ, BAČEVIĆ i RTB BOR”

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !