);

Bor, SNS: Direktorima javnih preduzeća plata od (samo) 75.000 din.

Bor, 17. janura

Kresanje direktorskih plata i usklađivanje sa opštinskim funkcionerima.

Autor: B.F.

Proteklih deset godina nije se vodilo računa o dugoročnoj politici razvoja javnog sektora, kao ni o zapošljavaju stručnjaka. Prethodne vlasti dovele su, neodgovornim ponašanjem i upošljavanjem nekvalifikovanih, u pitanje rad pojedinih preduzeća. To je prouzrokovalo i višak zaposlenih. SNS danas ne može takve kadrove i „stručnjake“ da otpusti ili zameni, zato se apeluje da plate budu ravnomerno raspoređene. Jer, plate direktora i rukovodilaca su neuporedivo veće od ostalih zaposlenih (čak i tamo gde se loše posluje). Zato se preporučuje smanjenje l.d. šefovima, a da se taj novac raspodeli ostalim radnicima. Neki direktori imaju čistu platu i do 113.000 dinara. Ovo je saopšteno na današnjoj konferenciji za medije borskog SNS kojoj je predsedavala Studenka Kovačević. Posebno je zahtevano da se plate direkora i njihovog menadžmenta usklade sa zaradama opštinskih funkcionera. Reč je, dakle, samo o lokalnim javnim, a ne i društvenim preduzećima, gde su rukovodioci manje plaćeni, recimo direktor Sportskog centra zarađuje 40.000 dinara. Iznet je i podatak da je plata direktora JP Toplana 98.000 dinara, ali ostalo je nepoznato da li je donedavni direktor te firme, Milovan Stupar primao zaradu u RTB (tamo je mogao da ima i za trećinu veću platu) ili u Toplani.

Nezvanično smo saznali da je svim direktorima javnih preduzeća „naređeno“ da u ovoj krizi i shodno preporukama Vlade ne prelaze 75.000, sem ditrektora Direkcije za izgradnju grada sa 79.000 diinara.

I jedna konstatacija sa konferencije ostala je nerazjašnjenja u informaciji pročitanoj novinarima: „nije normalno da ljudi u tim JP ostaju bez posla“. Pitanje je kako onda u ostalim firmama, državnim ili privatnim, i zapošljavaju se, ali i odlaze po raznim osnovama s radnih mesta? U svakom uređenom društvenom sistemu taj proces je nemoguće zaustaviti. Po čemu su onda zaposleni u javnim preduzećima, državnim ili lokalnim, ne samo u Boru, krajnje privilegovani. Nisu li ONI i dalje zaštićeni svojim političkim legitimitetom, bez obzira kojim partijama pripadaju? Jer, danas je prelazak iz stranke u stranku čista trgovina, što se pre može smatrati „nenormalnim“, nego eventualno otpuštanje bespotrebnih i nekorisnih političkih i ostalih kvazi kadrova.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !