);

Šainoviću 18, Pavkoviću 22, Lazareviću 14, Lukiću 20 godina

Bor, Hag, 23. januar

Izvor: Tanjug

Haški tribunal osudio je danas Nikolu Šainovića na 18, Nebojšu Pavkovića na 22, Vladimira Lazarevića na 14 a Sretena Lukića na 20 godina zatvora.

Optužnica ih je teretila za za zločine na Kosovu 1999.

Šainović je u to vreme bio potpredsednik Vlade SRJ, Pavković komandant Treće armije Vojske Jugoslavije, Lukić načelnik štaba MUP-a na Kosovu, a Lazarević načelnik štaba Prištinskog korpusa.

Šainović, Pavković i Lukić su 26. februara 2009. prvostepenom presudom osuđeni na po 22 godine zatvora za zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja.

Oni su proglašeni krivim po svih pet tačaka optužnice – za prisilno premeštanje, deportacije, ubistva i progon albanskog stanovništva sa Kosova.

General Lazarević i bivši načelnik Generalštaba VJ Dragoljub Ojdanić osuđeni na po 15 godina zatvora, jer su proglašeni krivim po jednom broju optužbi za pomaganje i podržavanje deportacije i prisilno premeštanje albanskog stanovništva sa Kosova.

Optužnicom je bio obuhvaćen i bivši predsednik Srbije Milan Milutinović, koji je oslobođen krivice po svim tačkama optužnice.

Odbrana osuđenih i tužilaštvo su se žalili na presude, dok je general Ojdanić povukao svoju žalbu, a od žalbe je u njegovom slučaju odustalo i tužilaštvo.

General Ojdanić, odlukom predsednika Tribunala Teodora Merona, u avgustu prošle godine pušten je na slobodu, jer je u pritvoru proveo dve trećine izrečene kazne.

Tužilaštvo je u žalbama na prvostepenu presudu tražilo da se kazne pooštre, dok su odbrane tražile oslobađanje od optužbi ili ublažavanje kazni.

Odbrana optuženih je u žalbi tvrdila da delovanje optuženih tokom sukoba na Kosovu 1999. godine nije bilo „konkretno usmereno“ na činjenje zločina.

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !