Okrugli sto: Digitalni atlas kulturne baštine

Bor, 24. januar

Digitalni Atlas - BorNarodna biblioteka Bor 

24. januar 2014.

Digitalni atlas kulturne baštine

13 časova

Okrugli sto 

Digitalizacija kulturne baštine: stanje i perspektive

1. prezentacija o značaju digitalizacije, najvažnijim domaćim i međunarodnim dokumentima i strategijama u vezi sa ovom temom, kao i primerima najbolje prakse u svetu, regionu i kod nas; 2. prezentacija o digitalizaciji zavičajne, arhivske građe, fotografskih negativa, fotografija i dokumenata; 3. prezentacija o digitalizaciji spomenika kulture i nematerijalne kulturne baštine.

2. Kreiranje portala Atlas kulturne baštine sastoji se od seta aktivnosti čiji je cilj kreiranje prvog domaćeg portala u potpunosti posvećenog digitalizaciji kulturne baštine. Najvažniji segment portala biće Atlas kulturne baštine (prema kome je i portal dobio ime) – objedinjena baza digitalizovanih kolekcija srpske kulturne baštine. Pored ovog, portal će biti i edukativnog i informativnog karaktera: sadržaće važne dokumente i literaturu, bazu najpoznatijih svetskih digitalnih kolekcija, najvažnije vesti u oblasti digitalizacije… Na njemu će se nalaziti svi prateći materijali i informacije o svim projektnim aktivnostima (okruglim stolovima i vebinarima).

Atlas kulturne baštine biće prvi portal u Srbiji koji sa jednog mesta pruža pristup svoj vrednoj digitalizovanoj srpskoj kulturnoj baštini.

Okrugli sto će se sastojati iz dva dela: u prvom delu će biti izložene tri edukativno-informativne prezentacije, a drugi deo će se sastojati iz moderirane diskusije o trenutnom stanju, problemima i perspektivama u oblasti digitalizacije u određenoj lokalnoj samoupravi. Izložiće se šta se sve do sada digitalizovalo, da li se na nečemu trenutno radi, da li postoje neki definisani planovi za nove projekte digitalizacije…  Okrugli sto ima sledeću predviđenu agendu: 1. Uvodna reč (o projektu) – 5 minuta; 2. Prezentacije – 60 minuta (3 prezentacije po 20 minuta); 3. Pauza za osveženje – 15 minuta; 3. Diskusija – 60 minuta; 5. Evaluciona sesija – 10 minuta.

Projekat se realizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija.

Prezenteri na okruglim stolovima: Marjan Marinković, Dalibor Pešić i Dragan Stojmenović.

 

 

Share

Ostavite odgovor