);

Revolt radnika RTB –a Bor zbog oporezivanja zarada većih od 60.000 dinara

Bor, 3. februar

nezavisnost

REGIONALNO POVERENIŠTVO BOR-Saopštenje za javnost

Potpredsedniku  Vlade, Aleksandru Vučiću

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, ministarki Zorani Mihajlović

Ministarastvo finansija, ministru Lazaru Krstiću

Sindikatu  Industrije energije i rudarstva Nezavisnost, predsedniku Miloradu Panoviću

Zahtev radnika RTB-a Bor da ova kompanija bude izuzeta od oporezivanja zarada većih od 60.000 dinara

Decembarska zarada radnika RTB-a umanjena za porez na  zaradu preko 60.000 dinara, izazvala je bes i revolt radnika koji ovo smatraju otimačinom mukotrpno  zarađenog novca i traže da sindikalni predstavnici reaguju a ako zatreba i da se organizuju ponovni  protesti u Beogradu.

Prenosimo opravdane razloge zbog kojih  ne treba u RTB-u oporezivati zarade preko 60.000dinara..

Ne postoji u Evropi  ekološki zagađenije mesto i kompanija sa ugroženijom  radnom  i životnom  sedinom.Topioničari rade  sa zastarelom tehnologijom i dotrajalom opremom. Uticaj štetnih i kancerogenih  elemenata arsena, olova , kadmijuma, cinka, nikla i ostalih gasova sumpordioksida i trioksida izaziva ozbiljna oboljenja i stvara od radnika  invalide i povećava smrtnost.Oavkvo stanje traje 110 godina.Sada je  aero zagađenje i do četrdset puta veće od  maksimalno zakonom dozvoljenih graničnih vrednostiti.  Pojedine merne stanice su demontirane da ne registruju konstantne  ekološke akcidente  i neće se popraviti do završetka započetih radova na modernizaciji topionice i nove fabrike  sumporne kiseline.Radnici i građani Bora svakodnevno žive i rade  u oblaku otrovnog dima.Sve prethodne vlade  su obećavale ozbiljne besplatne medicinske  analize i  preglede  za radnike i građana Bora na teške metale usled decenijskih zagađenja. Urušavanje zdravlja radnika  je nastavljeno. Svi trpe i radnici i građani  do izgradnje nove topionice. Svi čekamo taj dan i ako se on redovno  produžuje za po koju godinu. Situacija u rudnicima u Boru  i Majdanpeku nije ništa bolja.

Zarade preko  60.000 dinara nisu visoke za ove uslove rada mukotrpno zarađene  i ne treba ih oporezivati.

RTB je kompanija koja zahvaljujuči  nesebičnom proizvodnom  zalaganju  radnika ostvaruje pozitivno poslovanje i izmiruje redovno obaveze prema državi i ne finansira se iz budžeta Republike Srbije te ovu kompaniju ne treba svrstavati u  ostala javna preduzeća.

Bor i Majdanpek su gradovi u  kojima  visina primanja iz RTB-a bitno utiče na rad javnih preduzeća  i razvoj male privrede i svakako će se   ovaj  namet na zarade  odraziti na osnovu  kazivanja radnika  na     izbore u ovim gradovima.

Zahtevamo  održavanje  sastanaka po ovom pitanju.

Sindikat  IER Nezavisnost rudnika bakra Majdanpek,  predsednik Staniša Stojanović                                  

Sindikat IER Nezavisnost topionice i rafinacije Bor, predsednik Dragan Jankucić                                 

Sindikat IER Nezavisnost rudnika bakra Bor, predsednik Časlav Gavrić

Regionalno Povereništvo Bor, regionalni poverenik, Dragan Jankucić, dipl.ing teh.

Share

One thought on “Revolt radnika RTB –a Bor zbog oporezivanja zarada većih od 60.000 dinara”

  1. Onda i ja zahtevam da se moja plata koja je mnogoooooo manja od 60.000 ne oporeyuje uopšte pošto i ja udišem dim a ne primam platu iz RTB (nit zagađujem nit zarađujem). Takođe bi trebalo da se i nezaposlenim ljudima da neki novac, jer realno i oni se truju a još nemaju ni čime da se leče.
    Ja sam za PROGRESIVNO OPOREZIVANJE uvek bio i uvek ću biti. Samo napred.
    Smisao je, ćutite svi vi koji primate preko 60.000 i uživajte to su ekstra parice za vaš nerad (svaka čast izuzecima koji rizikuju život) i budite srećni i ponosni na humanost pošto se deo novca raspoređuje malo pravednije u društvu.

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !