);

GRAND D INŽENJERING BOR: Trafostanica je nezakonito obijena, a javnost je obmanuta!

Bor, 7. februar

U cilju informisanja gradjana, prikazivanju prave istine i kao odgovor na hajku koja se vodi  protiv “Grand’d inženjering doo” Bor i njenog vlasnika, ova kompanija se zvanično obraća javnosti izdajući sledeće SAOPŠTENJE

Grand’d inženjering je vlasnik Fabrike Lak Žice i elektroengetskog objekta TS 35/10kV iz koga se napaja industrijska zona VII kilometar. Sve troškove intervencija, manipulacije, tekućeg i investicionog odrzavanja snosi naša kompanija.

Imajući u vidu značaj ovog elektroenergetskog objekta za uredno snabdevanje električnom energijom svih potrošača u industrijskoj zoni pokušavamo u zadnjih 4 godina da na korektan pravni i tehnički aspekt definišemo odnose sa potrošačima električne energije, tako da troškove intervencija, manipulacije, tekućeg i investicionog odrzavanja podnesu svi potrošači koji se napajaju sa ovog objekta, a to su TIR ( Fabrika Bakarne žice, Fabrika soli, Fabrika filmova ), FOD, Eurofoil i drugi. Medjutim, istina je da sve troškove podnosi samo Grand’d inženjering. Na sve naše pokušaje za dogovor o rešavanju ovog problema nailazili smo na nerazumevanje.

Da bi rasvetlili dogadjaj od 04.02.2014 god. moramo da napomenemo da vrlo česti nestanci električne energije prouzrokuju stalne havarije na nasim postrojenjima.

Hronološki su se stvari odvijale sledećim redom. U 03.43h ujutru sa pozivom iz Dispecerskog centra Elektrodistribucije Bor aktivirana je naša ekipa, koja je u trafostanicu stigla u 04.00h i zajedno sa radnicima Elektrodistribucije pokusala da predje na drugi sistem. Nakon eksplozije na sabirnicama utvrdjeno je da je probio izolator na postrojenju 35kV. Posto nismo imali rezervni deo ekipa Elektrodistribucije se vratila u bazu. Na naš poziv u 06.30h, sa pitanjem da li imaju rezervni deo da bi osposobili trafo stanicu i pustili je u pogon, Dispečer Elektrodistribucije je odgovorio da za to mora da sačeka jutro i da o tome moraju da odluce direktori. Znajući da osim u Elektrodistribuciji nismo nigde mogli da pozajmimo rezervni deo, obavestili smo radnike Fabrike Lak Zice da toga dana ne dolaze na posao.

Da je u pitanju samo Grand’d inzenjering, u daljem toku stvari mi bi nabavili rezervni deo i osposobili trafostanicu o našem trosku, kao što smo radili mnogo puta pre toga. Medjutim, posto je veći problem “vrući pogon” u Fabrici bakarne žice, Elektrodistribucija je “pronasla” rezervni deo i njihova ekipa se pojavila u Fabrici oko 08.45h kada tamo nije bilo nikog, osim dežurnog radnika koji nije imao ingerencija da im dozvoli pristup u trafo stanicu. Sa Zahtevom za ulazak u trafostanicu, radnici Elektrodistribucuje su se pojavili u Grand’d inženjering u 09.30h. Sekretarica je primila njihov Zahtev, ali odluku o odobrenju nije mogla biti doneta zato što je direktor otišao na službeni put.

Dalje se sve odvijalo filmskom brzinom. Tužba  na kojoj stoji datum 31.12.2013.god. za dogadjaj koji se desava 04.02.2014 god. ), Presuda i Rešenje neovlašćenog Osnovnog suda u Boru koje nikom nije uručeno i na koje se nema pravo žalbe, oduzele su ceo sat vremena našem pravosudnom sistemu, koji je poznat po tome da sporovi traju i po dvadeset godina- a sve da bi se sudski izvrsitelj pojavio u Fabrici Lak Žice u 10.40h. Posto Rešenje nije nikom uručeno, doduše osim dežurnog u fabrici nikog nije ni bilo, nije baš najjasnije kako je odlučeno da se sa “malom armijom” pripadnika Policije ( osam cuvara reda ) pristupi razvaljivanju privatnog poseda. Pravna drzava na delu! Zamolili bismo nadležne u MUP da nam dostave Zapisnik o obijanju objekta koji je privatno vlasništvo, da bismo znali koga da tužimo.

Vrhunac svega je to da su, na kraju, vrata obmotana lancima i katancima a ključevi odneti u nepoznatom pravcu. Da li je to nama objekat konfiskovan? U 21. veku?

2 thoughts on “GRAND D INŽENJERING BOR: Trafostanica je nezakonito obijena, a javnost je obmanuta!

  1. U 21 veku, meni je nejasno da li ste vi zapravo „distributer“ električne energije samim time što ste vlasnik ovakvog jednog objekta? Po kom osnovu je sasvim drugo pitanje. Ako ste,kako kažete vlasnik, suvišno je raspravljati ko treba da održava jedan takav objekat u vašem vlasništvu – naravno da vlasnik objekta snosi sve troškove održavanja i zašto kukate da Vam niko ne nadoknađuje opravku sistema u tom objektu? Verovatno se iz teksta vidi da su pravosudni organi reagovali veoma brzo. Ta ljudi moji, nije valjda da je trebalo da se za odluku čeka dvadeset godina obzirom da je objekat takve važnosti, te da snabdeva to što snabdeva el.energijom, da bi sudstvo bilo nekome po meri u donošenju odluka??? Totalna nebuloza iz priloženog teksta svakom čitaocu između termina „vlasnik“ i „distributer“ objekta za ovakve namene. Šta je konačno Vaša obaveza kao vlasnika a šta je tuđa u smislu korišćenja tog objekta, kao što vidimo veoma važnog za vitalnu funkciju više firmi? Ako kažete da imate „svoju ekipu“, onda je jasno da na neki način vršite i samostalno održavanje tog objekta!? Ako pak niste imali rezervnog dela neophodnog da osposobite taj objekat za normalan rad, a Vaše je vlasništvo(znači trebali ste ga imati u rezervi), ko nadoknađuje nastalu štetu firmama koje nisu, zbog nastale havarije, radile, a nisu u sastavu Vašeg konzorcijuma, a napajaju se sa ovog objekta? Šta su ugovorene obaveze između Vas i Elektrodistribucije vezano za ovaj objekat i samim time isporuku el.energije navedenim potrošačima? Veoma mnogo nejasnoća koja zbunjuju nas obične čitaoce iz priloženog teksta.

  2. Naravno da ne podržavam način na koji kažete da su sada vrata od strane nepoznatog počinioca obijana i zatvorena te nemate pristup objektu. Verovatno da postoji neka pravna odluka toga suda ako kažete da su se pojavili izvršioci. Sve je ovo veoma diskutabilno ne samo sa Vaše strane već svih aktera koje ste naveli pa i Vas samih.

Оставите одговор