Bor: Trg oslobođenja u mraku, opasan javašlukom

Bor, 17. februar

Autor: B.F.

Na današnji dan kada se podsećamo na Dan državnosti Srbije, na Trgu oslobođenja u Boru, možemo videti ostatke nehaja i javašluka, vandalizma i opomene. Više ne postoji ni jedno sijalično mesto, a jedina preostala velika, okrugla sijalca, “skinuta” sa postolja, u blizini spomenika, nemo svedoči o ostacima krađe i “našeg posla”. Bruka koju doživljavamo na Dan državnosti, kraj spomenika podignutog onima koji su pali za slobodu, i celog spomeničkog prostora, ne može nikoga da opravda. Ni građane, ni vlast. Zašto se na ovom, za mnoge generacije svetom mestu i slobodištu, ne održi nekakav predizborni skup i ukaže na ružnu sliku naše svakodnevice. Džabe se, izgleda, krečilo i “šminkalo”, sređivalo i uređivalo, na sav glas govorilo o velikoj lepoti grada u kojem živi oko 40.000 stanovnika. Na tom prostoru “nikla” je najružnija slika, tama je prekrila najuži deo centra grada kao nigde u svetu. Preko dana vidi se upropašćen prostor; uništene su staze, “zakrpljena”su plastičnim flašama i najlonima mesta gde strujni napon čeka da neko, na daj Bože, nastrada.

Ako ovako treba da izgleda glavni trg u gradu za koji pojedini političari i direktori kažu da je lepši i uredniji nego ikada, onda to zaista nema smisla i nikome ne služi na čast. Takvim govornicima ponajviše. Najzad: šta vredi kad se ulože pare i uradi nešto korisno i lepo kad nema ko to da sačuva?

Nadajmo se da ćemo naredni Dan državnosti dočekati u lepšem svetlu, sa manje mraka i više pažnje prema svom gradu i svojoj državi.

Share

Ostavite odgovor