Vlada da podstiče proizvodnju u preduzećima u restruktuiranju

Bor, 20. februar

Informacija sa sastanka sindikata sa Igorom Mirovićem,  vd ministra privrede

Raspisivanje parlamentarnih izbora i predizborna kampanja, dodatno su otežali rešavanje problema u kojima se nalaze preduzeća u restrukturiranju. Najveći broj od oko 50.000 zaposlenih u ovim preduzećima, nema overene zdravstvene knjižice a u mnogim od ovih preduzeća radnicima kasni isplata zarada i do 18 meseci. Da bi se izbegao vakuum u rešavanju izuzetno složenih socijalnih problema zbog kojih zaposleni u pojedinim preduzećima ovih dana manifestuju nezadovoljstvo protestima, blokadama saobraćajnica i sa ciljem da se obezbedi kontinuitet socijalnog dijaloga, Granski sindikat industrije, energije i rudarstva “Nezavisnost” zatražio je hitno održavanje sastanka sa prvim  potpredsednikom Vlade u tehničkom mandatu, gospodinom Aleksandrom Vučićem.

Na osnovu tog zahteva usledio je poziv za sastanak predstavnika Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva “Nezavisnost” i Samostalnog sindikata metalaca Srbije, koji je održan  u četvrtak, 13.02. 2014. u Ministarstvu privrede,  sa vd ministra privrede gospodinom Igorom Mirovićem i njegovim saradnicama Mišelom Nikolić, pom.ministra i šeficom kabineta Mirjanom Miljojković.

Delegaciju Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva “Nezavisnost” predvodio je Milorad Panović, predsednik Granskog sindikata, dok je Zoran Vujović predvodio delegaciju Samostalnog sindikata metalaca. Centralna tema ovog sastanka odnosila se na rešavanje nekoliko urgentnih problema koji ozbiljno ugrožavaju zaštitu zdravlja i elementarnu egzistenciju  radnika i njihovih porodica.

Iz tih razloga je predsednik Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva “Nezavisnost” Milorad Panović zatražio od vd ministra Igora Mirovića da se od strane Vlade Srbije  odmah pokrene rešavanje nekoliko pitanja:

Overa zdravstvenih knjižica svim radnicima u preduzećima u restrukturiranju

Da se u periodu do okončanja izbora  obezbedi isplata najmanje dve minimalne zarade za sva preduzeća u kojima kasne isplate zarada

Da Vlada Srbije obezbedi podsticajna, obrtna sredstva za preduzeća u restrukturiranju koja imaju obezbeđene poslove i mogućnosti da ostvare proizvodnju u punom kapacitetu

Da se u narednom periodu obezbedi kontinuitet socijalnog dijaloga oko rešavanja ovih pitanja i da se preduzeća grupišu po srodnosti i specifičnostima

Vršilac dužnosti ministra privrede,Igor Mirović, složio se sa zahtevom predstavnika reprezentatvnih sindikata da je pitanje overe zdravstvenih knjižica potrebno hitno rešavati i predložio je da se u narednih desetak dana traži adekvatno rešenje o kome će se do kraja februara  ponovo razgovarati  u ovom sastavu.

Što se tiče zahtevom za isplate zarada, Vlada Srbije je stala na stanovište da se isplaćuju minimalne  zarade za preduzeća u kojima radnici mesecima nisu primili zarade.

Za koordinatora problematike preduzeća u restrukturiranju, vd ministra, gospodin Mirović  imenovao je  Slobodana Tomovića i prihvatio je predloge sindikata da se odmah pokrene socijalni dijalog sugerišući da se zbog opravdanog nezadovoljstvo zaposlenih izbegnu blokade saobraćajnica i nanošenje štete privredi I građanima.

Na osnovu dogovora sa ovog sastanka, kancelarija Granskog sindikata IER NEZAVISNOST, predložiće plan razgovora sa predstavnicima Sindikata iz preduzeća u restrukturiranju I takav predlog će biti upućen šefici kabineta ministra Mirovića, o čemu će biti informisana i naša sindikalna  povereništva u preduzećima u restrukturiranju.

Informaciju pripremio:

Dragan Vesić, izvršni sekretar

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“

Milorad Panović, predsednik

 

Share

Ostavite odgovor