Bor: Ima gripa ali ne i epidemije

Bor, 25. februar

Izvor: Tanjug

Toplo vreme, neuobičajeno za ovo doba godine, veoma pogoduje razvoju virusa gripa koji je registrovan na podrucju cele Srbije.

U januaru je od akutnih respiratornih infekcija obolelo 1.290 pacijenata na području Bora, a dvadeset dana kasnije taj broj dostigao je 1.898, dok je istvoremeno 159 pacijenata obolelo od gripa, rekla je Tanjugu epidemiolog borskog Zdravstvenog centra Javorka Stankulić.

‘Virus gripa je detektovan i izolovan kako u Srbiji, tako i na našem regionu. U februaru smo počeli da beležimo porast broja pacijenata obolelih od gripa ili onih koji imaju simptome slične gripu’, rekla je Stankulić.

Iako se broj pacijenata stalno povećava, njihov broj još ni približni nije stigao do granice kada bi trebalo proglasiti epidemiju.

Tendencija oboljevanja od gripa i akutnih respiratornih infekcija još pokazuje nizak stepen u odnosu na prethodnu sezonu i u odnosu na ukupan broj obolelih u celoj Srbiji, rekla je Stankulić i dodala da je to nizak epidemijski prag tako da nije proglašena epidemija.

“S obzirom na trenutnu situaciju za deset do petanaest dana očekujemo da će broj obolelih od gripa dostići maksimum, a zatim će poceti da opada“, naglašava Stankulić.

Ona napominje da broj obolelih nije potpun, jer se ne javljaju svi pacijenti sa simptomima lekaru, a njihov broj se ne zna tacno.

Osim virusa gripa ima i drugih oboljenja koja su mnogo manje opasna, a pacijenti bi lekaru ipak morali da se jave ukoliko temperatura pređe 39 stepeni i ukoliko kašalj traje duže od tri dana, jer grip koji nije potpuno preležan može da ostavi ozbiljne posledice na organizam.

Kao najbolja zaštita od gripa pokazala se vakcina, navela je Stankulić.

Ona je objasnila da je vakcina jedina prava zaštita od gripa, i da je vakcina ove godine u sebi imala upravo virus koji je sada u punom zamahu.

„Mi smo sve doze vakcie koje smo imali dali stanovnicima koji spadaju u najrizicnije grupe i više ih nemamo. Vakcinaciju smo završili u novembru i decembru, ali nam se sada još uvek javljaju pacijenti koji žele da prime vakcinu. Za davanje vakcine nikada nije kasno, ali da bi ona potpuno delovala neophodno je najmanje dve nedelje“, navela je Stankulić.

Share

Ostavite odgovor