Još jedna knjiga o Boru: Dragan Jaševski “Drugi kilometar”

Bor, 25. februar

Autor: B.F.

Drugi kilometar prednja stranaBor se, nakon Boranke, mr Deane Jovanović  (promocija njene knjige o Boru, “našminkanom gradu” iz vremena ovdašnjeg, projekat Ministarstva kulture i Narodne bibiloteke Bor, promocija u četvrtak, 27. februara u Boru) danas susreo i sa još jednom knjigom – posve drugačijim spisateljskim delom od svih dosadašnjih – o gradu bakra, ali iz perioda 1957-1975. To je ukusno opremljena knjiga “Drugi kilometar” Dragana Jaševskog koji se, iz rodnog grada, odavno preselio u Australiju. Smogao je snage i u sopstvenom izdanju, i uz podršku štamparije “Tercija”, odštampao izvanrednu priču koja će, i po stilu, ne samo sadržaju, zasigurno privući pažnju.

Na zadnjoj korici, umesto uobičajene biografije, piše: D. Jaševski je rođen u Boru, Srbija. Bavio se pravom dok je morao i ovo mu je prva knjiga. Ima šest nadimaka i petoro dece, govori četiri jezika i živeo je u tri zemlje, ima dva prijatelja i voli jednu ženu”.

U poruci čitaocu, izdvojiili smo: ..“Naizgled spontano zabeležene sekvence iz hronologije forsiranog razvoja jednog grada i jedne ljudske sudbine, koje nam otkrivaju najdublje emocije uz pomoć urnebesnog humora, pubertetske erotike i filozofije za početnike”.

Knjiga je štampana u 1.000 primeraka. Verujemo da će brzo biti rasprodata. Uostalom, i “dokument” Deane Jovanović, ukoliko bude u široj prodaji, Borani će, ubeđeni smo, listom prihvatiti. Jer, ovo dvoje pisaca imaju i znanje i dar.

Share

Ostavite odgovor