);

DSS: Preispitati sve privatizacije u Opštini Bor!

Bor, 5. mart

-U Srbiji će sigurno biti preispitane 24 sporne privatizacije koje su i predmet interesovanja EU, ali mi se zalažemo da se ova akcija, odmah nakon 16. marta, započne i u svim opštinama. To najpre važi za Opštinu Bor, gde je samo iz sastava RTB Bor privatizovano 15 velikih preduzeća. Posebno je za istražne organe zanimljiva privatizacija nekadašnjeg „Centroistoka“, pa i Ugostiteljstva, te Belorečkog peščara, Kisikane, nekih fabrika sa „Sedmog kilometra“, a da ne spominjemo i ranije promene vlasništa Fabrike bakarnih cevi u Majdanpeku i Fabrike kablova u Zaječaru. Zamagljena je i sudbina preduzeća „Ishrana“, „Borpromet“, Zadruga u Zlotu (motel i ribnjaci) i „Sloga“, do danas nije u mnogome rasvetljena i prodaja Brestovačke banje, te zemljišta na Borskom jezeru. U nekim slučajevima reč je o stečajevima (recimo „Borprevoz“) koji traju godinama, a ishod nikome nije poznat. Suština je u tome da svako privatizovano preduzeće treba da dođe pod lupu nadležnih i da se o ustanovljenom stanju obavesti javnost. Tamo gde je sve urađeno po zakonu i gde društevna zajednica nije oštećena, utoliko bolje. Moraju da se znaju čisti računi, jer bez takvog pristupa nema ni planiranog ulaska u EU. Ipak, ostaje gorak ukus da su vredne fabrike prodate ispod cene i da je neko državi i narodu napravio ogroman gubitak – naglašavaju u borskoj koaliciji DSS-VNS.

U ovoj koaliciji, spremnoj da prihvati odgovornost za budućnost borske opštine, nikog unapred ne optužuju nego inisistiraju da državni organi i službe krajnje odgovorno urade svoj posao i o svemu obaveste građane. Jer, mnogo je bilo nejasnoća i nedorečenosti, poluinformacija i neistina koje samo zbunjuju i unose nemir. Na primer, o radu Agencije za privatizaciju malo se zna, a ona je imala ogroman udeo u lošoj, po mnogima, pljačkaškoj privatizaciji.

DSS i VNS traže i odgovor na pitanja zašto zvrje prazni ili propadaju objekti „Kapije Bora“, Nove tržnice“, opštinske kuće kod bviše kafane „Rudar“, pa i „Hajat“ naselja na Crnom vrhu, kao i aerodroma. Važno je i to šta će se desiti sa sitnom trgovinom i dućanima od zgrade „Kocke“ do Doma zdravlja kad se uskoro, u blizini te lokacije, pojavi čuveni nemački Trgovinski centar Lidl?

-Ukoliko dobijemo vlast 16. marta o svemu tome ćemo, ne samo brinuti, nego i stvoriti uslove za efikasna rešenja svakog ponaosob problema. Kako ćemo to učiniti, nije teško odgovoriti, upravo onako kako to rade u uređenim državama i apsolutno poštujući aktuelne zakone. To podrazumeva i značajnu ulogu javnosti koja ne sme da bude uskraćena ni za jednu važniju i potpunu informaciju od interesa za građane – katagorični su u DSS-VNS.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !