);

Dan posle Vučića: Spaskovskom prvi put saopšteno da ga čekaju i moguće posledice!

Bor, 6. mart

Autor: B.F.

Vucic SpaskovskiJučerašnja poseta prvog potpredsednika Vlade i lidera SNS-a Aleksandra Vučića Boru nije izgledala kao neke ranije, štaviše, u drugačijem svetlu pojavila se i dr Zorana Mihajlović naglašavajući “da će se ubuduće pratiti svaki korak u završetku nove topionice”. Vučić je jasno i glasno napomenuo direktoru RTB-a da mora da se radi odgovornije i ozbiljnije i da je poslednji rok (iliti šansa!) i njemu i njegovoj ekipi da okončaju investicije u metalurgiji do KRAJA ove godine. Dalja odlaganja značila bi katastrofu, mada ni danas nije lako s obzirom da radovi i te kako kasne i da pomeranje rokova dodatno košta. Ekološku komponentu ne treba posebno napominjati.

Iako je još pre oko godinu i po tadašnja Vlada dala garanciju za dodatnih 132 miliona evra za novu topionicu, sada se Spaskovski i ekipa zadovoljavaju i sa dvostruko manjim kreditom. Da li će, u slučaju da se opet rok pomeri i ne završi planirano, Spaskovski i zaista podneti posledice, ostaje da se vidi. Nije li u nekoj vezi s tom konstatacijom i Vučićeva jučerašnja izjava u Zaječaru, ne na nekom drugom mestu u Srbiji, da će na dnevni red doći i lokalni tajkuni. I oni će, dakle, morati istražnim organima da podnesu račune, tako da će akcija o suzbijanju kriminala i korupcije dobiti novi zamah. Neće, samim tim, sigurno je, mimoići ni Timočku krajinu.

Stručnjaci smatraju da će Spaskovski i njegovi eksperti teško održati reč, jer se na gradilištu nove topionice previše kasni i problema nije malo. Gradilište je pre neki dan ostalo pusto, Energoprojekt i Finci su, najverovatnije zbog neurednog plaćanja, napustili Bor. Juče su se, podstaknuti, ne Vučićevim dolaskom, nego isplatama zaostalih zarada, ponovo vratili na posao.

U svakom slučaju, Vučić je u poslednjem trenutku reagovao i dao do znanja da više nema opravdanja i izvlačenja, da država neće da trpi neozbiljnost, već da se dogovori moraju poštovati. I za dosadašnje propuste i nesnalaženja moglo bi da se oštrije porazgovara, ali, verujemo, da je procena da politički trenutak nije najbolji. Spaskovski je, doduše, i juče tražio i poliitčku podršku uprkos istini da ju je i do sada imao na pretek, i da  je vreme da se konačno prekine sa politiziranjem i krene u pravcu spašavanja  svega onoga što se spasiti može. Ima li sadašnji menadžemet RTB-a taj kredibilitet, neka prosude u vladajućoj stranci koja je na dobrom putu da i na ovim izborima ubedljivo pobedi. Ukoliko se i ovaj kraj godine dočeka sa kojekvim izgovorima i zakašnjenjima, a već pristižu otplate kredita za novu topionicu, onda nam ne može pomoći ni milion Vučića. A, ne zaboravimo, već potrošeni deo stranih kredita za novu metalurgiju trebalo bi da se otplaćuje iz tekuće topioničke proizvodnje u novim pogonima. Da ne govorimo o tome da li će biti dovoljno sirovina za novu topionicu kapaciteta 80.000 tona katodnog bakra, što je duplo više od ovogodišnje i proizvodnje u narednoj godini. To je i danas, ne samo sutra, više nego gorući problem!

Оставите одговор