);

Istočna Srbija dobra investiciona destinacija

Bor, Zaječar, 13 mart

Opštine Negotin, Knjaževac i Boljevac dokazale da poseduju povoljno poslovno okruženje

Foto: B.F.

Negotin, Knjaževac i Boljevac nove su lokalne samouprave u Srbiji koje su ispunile uslove da dobiju certifikat o povoljnom poslovnom okruženju. Na taj način su se pridružile Zaječaru, do sada jedinoj certifikovanoj lokalnoj samoupravi u istočnoj Srbiji, u promociji i boljem pozicioniranju ovog regiona kao dobre investicione destinacije.

Ovako značajnom pomaku doprineo je projekat unapređenja kapaciteta gradova i opština u istočnoj Srbiji koji su realizovali Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Regionalna agencija za razvoj istočne Srbije (RARIS) uz podršku Fondacije za otvoreno društvo. Projektom su u proces certifikacije osim Knjaževca, Negotina i Boljevca bili uključeni i Kladovo i Sokobanja, saopšteno je u informaciji NALED-a.

Na jučerašnjoj ceremoniji u prostorijama Nacionalne agencije za regionalni razvoj u Zaječaru, predstavnici NALED-a, RARIS-a i Fondacije za otvoreno društvo uručili su čelnicima tri opštine table sa oznakom BFC (business friendly certification) dok će im certifikati biti predati u junu, na tradicionalnoj svečanoj dodeli u Domu Narodne skupštine u Beogradu.

Tri opštine uspešno su ispunile 12 kriterijuma i više od 80 potkriterijuma koje zahteva proces sticanja certifikata i tako dokazale da su dostigle sve neophodne standarde za privlačenje investicija. Najuspešnija je bila opština Negotin koja je zaslužila ukupnu ocenu 90,5 (od maksimalnih 100), Knjaževac je ocenjen sa 83,9 dok je Boljevac do certifikata stigao ocenom 78,5.

Maksimalne ocene opština Negotin dobila je za formiranje Stalnog savetodavnog odbora u čijem radu učestvuju privrednici, uspešno dokazivanje kreditne sposobnosti, transparentnu politiku naplate lokalnih taksi i poreza, kao i za široku upotrebu informacionih tehnologija. Takođe, u još četiri kategorije Negotin je zaslužio ocenu veću od 90.

Kada je reč o Knjaževcu, maksimalnu ocenu ova opština dobila je za transparentnu politiku naplate lokalnih poreza i taksi, kao i za kvalitetno dokazivanje kreditne sposobnosti dok je visoke ocene zaslužila i za strateški plan lokalnog razvoja, postojanje funkcionalne kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, dobar sistem za izdavanje građevinskih dozvola i kvalitetno određivanje potreba za radnom snagom.

Opština Boljevac maksimalnih 100 poena dobila je za upotrebu informacionih tehnologija, transparentnu politiku naplate lokalnih taksi i poreza i dokazivanje kreditnih sposobnosti. Čak 95 poena verifikaciona komisija dodelila je Boljevcu za praćenje dinamike lokalnog tržišta rada, a visoke ocene osvojene su i za pouzdanost komunalnih usluga i održavanje baza podataka neophodnih investitorima.

Program certifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem NALED je pokrenuo 2007. i zajedno sa opštinama Knjaževac, Boljevac i Negotin, ukupno 30 lokalnih samouprava dobilo je ovo priznanje.

Dvanaest kriterijuma koji su pred opštine postavljeni uključuju usvajanje dugoročne strategije razvoja, postojanje funkcionalne kancelarije za lokalni ekonomski razvoj, formiranje stalnog privrednog saveta, razvijanje sistema za brzo izdavanje građevinskih dozvola, održavanje svih baza podataka neophodnih postojećoj privredi i potencijalnim investitorima, aktivna promocija opštine, kvalitetno dokazivanje kreditne sposobnosti, praćenje dinamike lokalnog tržišta rada, razvijanje saradnje javnog i privatnog sektora, postojanje adekvatne infrastrukture i pružanje kvalitetnih komunalnih usluga, transparentna politika naplate lokalnih taksi i poreza, kao i korišćenje informacionih tehnologija.

Uspešnost ovog modela unapređenja rada i efikasnosti lokalne administracije prepoznale su i zemlje u regionu pa je od 2011. proces certifikacije proširen na Hrvatsku, Makedoniju i BiH. Prošle godine osam opština iz četiri zemlje stekle su regionalni certifikat o povoljnom poslovnom okruženju.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !