);

Velika pobeda naprednjaka i pad URS-a u Knjaževcu

Bor, Knjaževac, 17. mart

Autor: M.C.

Foto: Knjazevačke vesti

Knjaževački naprednjaci, mimo svih očekivanja, odneli su veličanstvenu pobedu – za SNS glasalo je 57,4 odsto, a koalicija oko SPS-a dobila je 13,9 odsto glasova birača. Svi ostali su doživeli debakl. Vladajući URS sa DS-om neočekivano je opasno pao i sa 8,5 odsto glasova je doveo u pitanje kredibilitet vršenja vlasti. DS je još gore prošao sa 3,9, LDP 3,7, Dveri 2,75 i NDS 2,21 procenat. DSS nije ni spomenut u ovom zbiru, mada je i ova partija, zajedno sa LDP, u aktuelnoj vlasti.

Iako zvaničnih reagovanja nema, mnogo toga je jasno. Naprednjaci su, uprkos nemogućnosti da raspolažu resursima kakva su recimo javna preduzeća, napravili istorijski rezultat. Oni su, ne samo u gradu, nego i u selima, prvenstveno u ataru Minićeva, očitali lekciju svim konkurentima. URS je najviše izgubio, jer njihov lider Dinkić najavljuje i definitivni odlazak sa političke scene. Njegovim ursovcima danas zaista nije lako, mada se, treba očekivati, neće tako brzo odreći vlasti. Najbolje bi bilo da, zbog šireg interesa, odmah započnu razgovori sa naprednjacima i SPS-om kako ne bi došlo do eventualnih nesporazuma i netrpeljivosti, što bi najviše škodilo gradu i opštini. Pritisaka iz Beograda, pa i sopstvene sredine, sada će više biti i to je u neku ruku shvatljivo. Jer, knjaževački naprednjaci koji tek pokušavaju da se čvršće organizuju dobili su gotovo deset odsto više glasova nego, na primer, njihove kolege u Boru koje su imale sve na raspolaganju, od opštine i javnih firmi do RTB-a. Takav ishod, u ne baš povoljnoj atmosferi i uslovima, za svaku je pohvalu i bilo bi krajnje neozbiljno ignorisati jedan takav politički kredit.

Naprednjaci su zabaležili i vredan rezultat u Zaječaru, pa i Negotinu. Timočka krajina polako postaje naprednjački politički poliogon na kome će „zaigrati“ još poneki od „takmaca“. Hoće li socijalisti izgubiti tle pod nogama, važno je pitanje. U novoj borskoj vlasti, gde je od 35, 21 odbornik iz SNS-a, jedino može da se nađe mesta za prepoznatljive prijatelje od ranije – ursovce, što neće ništa posebno promeniti. Biće, nesumnjivo, više nego zanimljivo posmatrati događanja u  novoj, STAROJ, borskoj vlasti.Vruće, ne samo naprednjačko, proleće tek dolazi…

Оставите одговор