);
Breaking News

Manje pijenja, manje štete

Bor, Beograd, 21. mart

Saopštenje za medijeKa novoj terapijskoj paradigmi u lečenju alkoholizma

prof dr Petar Nastasic - 1Koncept redukcije unosa alkohola, kao novog oblika lečenja u borbi protiv alkoholizma, predstavljen je prvi put stručnoj javnosti, kao i predstavnicima medija, u petak, 21. marta, na akreditovanom Simpozijumu „Novine u tretmanu bolesti zavisnosti“, u Srpskom lekarskom društvu.

Uvodno predavanje o štetnosti alkohola održao je prof. dr Petar Nastasić, predsednik Republičke stručne komisije za prevenciju zloupotrebe alkohola i alkoholizma, a pored njega prisutnima su se obratili i dr Aleksandar Vujošević, direktor Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, dr Ivica Mladenović, sa Instituta za mentalno zdravlje, dr Nataša Dostanić, iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti, kao i gost iz Zagreba, prof. dr Zoran Zoričić, iz Klinike za psihijatriju KB „Sestre Milosrdnice“.

Evropska i svetska alkohologija nalazi se već nekoliko godina pred izazovima koji proističu iz činjenice da posledice povezane sa alkoholom postaju sve uočljivije. Kontinuirana i objedinjena istraživanja u poslednjih 30 godina jasno ukazuju da glavni fokus i mesto rešavanja više nije na prevenciji i tretmanu alkoholizma, kao bolesti zavisnosti i psihijatrijskoj bolesti, već na velikoj potrošnji alkohola i velikom broju pojedinaca koji piju “pre-alkoholičarski”, a trpe veliku štetu.” – ističe prof. dr Petar Nastasić.

“Umereno”, tj. društveno dozvoljeno pijenje, predstavlja mnogo veći problem u odnosu na pijenje koje je prepoznato kao prekomerno, tj. bolest koja se dijagnostikuje i leči.

Svi oblici pijenja alkohola, a posebno tzv. teško pijenje (Heavy drinking), uz alkoholizam, predstavljaju veliku opasnost koja ozbiljno ugrožava zdravlje i živote stotine miliona ljudi širom sveta. Dosadašnji pristup u tretmanu alkoholizma i rešavanju problema i posledica pijenja pokazao se kao nedovoljan. Upravo tu se otvara prostor za novu terapijsku paradigmu redukcije unosa alkohola.” – upozorava prof. dr Nastasić.

Koncept redukcije unosa alkohola predstavlja novinu u lečenju alkoholizma koja se bazira na poruci – “manje pijenja, manje štete”. Srbija se nalazi na četvrtom mestu, u Evropi, po potrošnji alkohola sa prosekom od 11 litara čistog alkohola po glavi stanovnika, dok je svetski prosek 6 litara.

Srpsko lekarsko društvo

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama