);
Breaking News

Ana Nikolić, dobitnik Dositejeve stipendije: „Vraćam se u rodni Bor i nastavljam naučni rad“

Bor, 24. mart

Autor: B.F.

Ana Nikolić, dobitnik prestižne Dositejeve stipenedije, šesta je godina medicine u Nišu sa prosekom 9,70. Završila je Osnovnu školu  „3.oktobar “ u Boru, nosilac je Vukove diplome. U Gimnaziji „Bora Stankovic“ bila je djak generacije. Njena želja je da se nakon studija zaposli u Boru, svom rodnom gradu i da nastavi naučno-istraživački rad i usavršavanje jezika.

-Medicinski fakultet u Nišu upisala sam 2008. godine, i te godine bila sam jedini borski srednjoškolac koji je upisao Medicinski fakultet Univerziteta u Nišu.Tokom studiranja bavila sam se naučno – istraživačkim radom. Napisala sam naučni rad o temi „Efekti terapije metilprednizolona i vitamina C na nivo malonaldehida kod pacijenata obolelih od reumatoidnog artritisa“. Rad je pisan u saradnji sa Institutom za farmakologiju pod mentorstvom doc. dr Zorana Bojanića i prezentovan je na 54. Kongresu studenata biomedicinskih nauka Srbije sa internacionalnim učešćem na Kopaoniku 2013 – te godine.

Kako će Dositejeva stipendija biti korišćena, pitanje je koja pobuđuje posebnu pažnju ne samo među Aninim vršnjacima.

-Dositejevu stipendiju planiram da uložim u dalje napredovanje, u učenje jezika, putovanja, ali i pisanje novih naučno- istraživačkih radova. Kolegama i vršnjacima poručila bih da se učenje isplati, samo je potrebno upisati ono što biste voleli da učite i što je najvažnije – ono što želite jednog dana da radite. Sebe mogu da zamislim samo kao lekara i to je ono što me je svih ovih godina guralo dalje i dovelo do Dositejeve stipendije i završne godine studiranja.

Budućeg lekara i naučnog radnika, pitali smo šta misli o ideji da Timočka krajina dobije Klinički centar?

-Smatram da treba raditi na tome da se u Timočkoj krajini otvori Klinički centar. U Boru i okolini radi veliki broj stručnjaka i otvaranjem Kliničkog centra njima bi se, pomoću novih i savremenijih aparata, omogućio bolji i lakši rad; pacijenti bi istovremeno imali bolju negu. To bi svakako omogućilo i zapošljavanje mladih lekara koji bi u svom gradu mogli da se zaposle i da nastave usavršavaje u svojoj struci.

Ana će se, nakon završenog studiranja, vratiti u svoj Bor. Jer, želi da u rodnom gradu napreduje i pruži maksimum u lečenju i svakodnevnoj pomoći svojim sugrađanima. Lep primer kakav bi valjalo slediti i kakav bi društvo trebalo apsolutno da ceni i – poštuje.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !