);

„Drinska regata“ u znaku obeležavanja „Cerske bike“ i „Bitke na Legetu“

Bor, Beograd, 29. mart

Promocija ovogodišnje „Drinske regate“ održana je danas na beogradskom Sajmu lova, ribolova i nautike na beogradskom sajmištu (objavljujemo fotografije sa promocije). Organizator promocije je Rafting  klub „Drinska regata“ kapetana Zorana Vojinovića. Suorganizatori su Medija centar Bor i Udruženje potomaka starih ratnika iz Bora. Na današnoj promociji „Drinske regate“ stihove poeme o slavnoj bici na Legetu, „Ubi me, Stepo, taj s mosta krik“, autora borskog novinara Brane Filipovića, govorila je Sara Damnjanović. O slavnoj timočkoj diviziji prvog poziva i bici na Legetu početkom septembra 1914. govorio je Slobodan Lazarević iz Beograda, a o značaju očuvanja tradicija Prvog svetskog rata Zvonko Damnjanović iz Bora.

Povodom stogodišnjice održavanja „Cerske bike“ (15-24. avgusta 1914.) i „Bitke na Drini“ koje su se odigrale u slivu reka Drina i Save na potezu od Ljubovije do Šapca, Rafting Klub „Drinska Regata“ iz Ljubovije, organizuje petodnevno splavaranje U ČAST SLAVNE, TRAGIČNE I NAJSVETLIJE EPOPEJE IZ ISTORIJE NAŠEG NARODA I NJEGOVE SLAVNE VOJSKE. U saradnji sa našom Srpskom pravoslavnom crkvom, Eparhijom Šabačkom i arjhijerejskim namesništvom azbukovačkim biće održan parastos izginulima tokom ratnih operacija u 1914. Predviđeno je i polaganje časnog krsta u najvećim dubinama reka Drine i Save koje su i najveće rečne plave grobnice Srba kojima se do sada nismo valjano i kako treba odužili. Naprotiv, mnogo toga je i zaboravljeno. SVAKA ETAPA NOSI I NAZIV SLAVNE BITKE NAŠE VOJSKE KOJA NAM JE OMOGUĆILA DA 100 GODINA KASNIJE REKOM DRINOM I SAVOM SPLAVARIMO ZA MIR.

Splavarenje će se obaviti u sledećim etapama:

•I etapa „BITKA NA MAČKOVOM KAMENU,,

17. avgust: Gornja Trešnjica -Ljubovija l00 plovila,

•II etapa „BITKA NA GUČEVU,,

18. avgust: Ljubovija – Mali Zvornik – Loznica, tri plovila,

•III etapa „BITKA NA CERU -TEKERIŠ,,

19. avgust: Loznica – Lešnica- Prnjavor – tri plovila

•IV etapa „BITKA ZA MAČVU,,

20. avgust: Prnjavor – C. Bara

•V etapa „MAČVA,,

21. avgust; Crna Bara – Sremska Mitrovica, tri plovila

•VI etapa „BITKA NA LEGETU,,

22. avgust: Sremska Mitrovica – Leget -Čavrntija- Šabac.

U sprovođenju projekta učestvuju i namesništvo Azbukovačko, Rafting savez Srbije, Udruženje žena „VILA“ iz Ljubovije i Etno selo Vrhpolje. Regata se po karakteru razlikuje od rekreativno plovnih manifestacija koje se održavaju na Drini tokom jula. Moguće je priključenja splavarenju tokom etapa plovidbe uz poštovanje karaktera i cilja, SPLAVARENJA ZA MIR 1914-2014.

Ovaj Projekat predstavljen je na Sajmu turizma u beogradu, a prezentuje se i na  Sajmu nautike na štandu Rafting saveza Srbije od 26-30.marta.

PREDSEDNIK RAFTING KLUBA DRINSKA REGATA

Zoran Vojinović

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !