);
Breaking News

Neometani tok rumunizacije istočne Srbije

Bor, 29. mart

Izvor: Vaseljenska TV

Selo Gornjane, u opštini Bor, interesantno je po tome što ima manje od 1.000 stanovnika i ukupno 2 crkve, od kojih je jedna, kako kažu meštani, srpska, a druga rumunska. Srpska pravoslavna crkva je starija, velika, lepa, zidana od čvrstog materijala ali zapuštena i sa polupanim staklima.

Rumunska pravoslavna crkva u ovom selu je u izgradnji. Radi se o daščari skromnog izgleda i malih dimenzija ali rumunski pop koji je doveden da u njoj radi, iako crkva nije zvanično završena, već radi po selu i to besplatno. Kako živi ovaj Božji čovek, odakle mu novac za osnovne potrebe, verovatno samo Bog zna.

Elem, sve se to dešava u opštini u kojoj su američka i kanadska firma utvrdile postojanje najvećih trenutno poznatih nalazišta zlata u svetu. Sasvim slučajno, ispred zgrade mesne zajednice i seoskog doma kulture, stoji tabla koja obaveštava meštane da američka organizacija USAID finansira radove na objektima od opšteg značaja za selo.

Vredi napomenuti da se, po popisu iz 2011. tek nešto više od 2.000 građana Srbije deklarisalo kao Rumuni i to nakon što je to postavljeno kao uslov da se njihovoj deci finansira školovanje i studije u Rumuniji. Za nešto više od 2.000 ljudi, na sve strane niču rumunske crkve u istočnoj Srbiji, dok se u istim mestima kamenuju objekti SPC. Govori li to nekome nešto?

Milutin Milošević

 

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama