);
Breaking News

Sat za našu planetu

Bor, Beograd, 29. mart

Izvor: RTS

Simboličnim gašenjem rasvete u 20.30 sati u Srbiji i u 150 zemalja sveta biće obeležena najveća međunarodna dobrovoljna akcija, „Sat za našu planetu“.

Akcija „Sat za našu planetu“ biće večaras obeležena u 150 zemalja sveta, među kojima je i Srbija.

Na sat vremena biće isključena rasveta u institucijama, preduzećima, kućama i stanovima kao upozorenje na nekontrolisano trošenje struje i zagađenje prirode.

Akciju u Srbiji ove godine podržava više od 80 gradova i opština i oko 100 škola.

Posebni skupovi održaće se na beogradskom Trgu Republike, novosadskom Trgu slobode i na niškom keju.

U Beogradu će biti isključena rasveta Kalemegdana, Hrama Svetog Save, mostova, a na Trgu Republike će nastupiti dečiji hor „Kolibri“ i akustični bend Sambansa, a pridružiće se Pokret „Ulice za bicikliste“ čiji će članovi doći biciklima.

U Studentskom centru u Boru održaće se muzički program pod svećama, u organizaciji Društva mladih istraživača.

Ove godine podršku akciji u Srbiji pružili su i Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine, Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam, graditeljstvo i zaštitu životne sredine.

Prošle godine „Sat za našu planetu“ podržalo je više od dve milijarde ljudi iz 154 zemlje sveta i više od 7.000 gradova, dok su se u Srbiji priključila 62 grada i opštine.

Svetla su prvi put gašena 2007. godine u Sidneju, uz učešće 2,2 miliona ljudi, kao upozorenje na preveliku i nekontrolisanu potrošnju prirodnih resursa.

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !