);
Breaking News

Negotin: Rusija i Kina nikad ne bi podržale NATO bombardovanje Srbije

Bor, Negotin, 31. mart

Autor: M.C.

Izlaganjem generala Ljubiše Stojimirovića o posledicama agresije NATO pakta na tadašnju Jugoslaviju 1999. i zatvaranjem izložbe fotografija  o aktivnostima boračkih organizacija u prošloj godini i likovnih radova osnovaca o temi rodoljublja, okončano je, prošlog petka, 28. marta, sedmodnevno obeleževanje 24. marta, Dana agresije NATO pakta na SRJ..

-Od NATO bombi nisu stradali samo vojnici i nedužni narod, nego i deca. Mnogo je danas svedočenja o uništavanju fasbrika, stambenih objekata, vojnih objekata, mostova, pa i škola i obdaništa. Šteta je procenjena na više od 100 milijardi evra. Ali, posledice od bombi sa osiromašenim uranijumom osećaće se decenija i trpeće generacije. Bombardovanje Kosova i Metohije imalo je i ekonomski karakter, jer tamo postoje ogromne količine energenata, kao i minerala. Samo na KiM i na još jednom mestu na zemljinoj kugli postoji jedna retka ruda. Agresor je znao da u UN neće dobiti saglasnost Kine i Rusije i zato je napao nikog ne pitajuća, što je protivno konvencijama i ostalim međunarodnim dokumentima. Naša zemlja taj pakao nikada neće zaboraviti i mi ćemo se uvek sećati „Milosrdnog anđela“ i neviđenih laži propagandno-huškačke mašinerije zapada i Amerike-naglasio je general Stojimirović.

Lidija Milosavljević, profesorica negotinske Gimnazije govorila je o uzrocima početka Prvog svetskog rata, a novinar i pisac Brana Filipović pročitao je delove iz njegove knjige „Srbija u Velikom ratu, u 99 slika 1914-2014“. Na taj način u Negotinu je započeto obeležavanje stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata.

Tokom nedelju dana održano je više predavanja, okruglih stolova, razgovora i istorijskih časova u školama o NATO agresiji na našu zemlju i grčevitom otporu naroda i vojske.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !

Skoči na traku sa alatkama