);

Umro je general Ljubiša Stojimirović, Negotinac velikog srca

Bor, Negotin, Beograd, 31. mart

Ljubisa StojimirovicUmro je minulog vikenda general-potpukovnik u penziji i predsednik Kluba admirala i generala Srbije, Ljubiša Stojimirović, rodom iz negotinskog sela Jasenice, čovek velikog, junačkog, srpskog srca. Generacije starijih upamtile su stasitog mladog oficira kako salutira državnicima sveta koji su dolazili u posetu bivšem maršalu i bivšoj Jugoslaviji. Mlađi i njegovi savremenici znaju ga kao jednog od najuspešnijih oficira posleratnih generacija školovanih na najvišim vojnim školama u ovoj zemlji. Negotinac, rodoljub i patriota, nastavljač dela svog znamenitog zemljaka iz Jasenice, Dragiše M. Stojadinovića, prvog fotografa i snimatelja u Štabu vojvode Putnika u Prvom svetskom ratu.

General Stojimirović rođen je u  Jasenici 1951. godine. Osnovnu školu i Gimanziju završio je u Negotinu kao nosilac Vukove i diplome “Svetozar Marković”. Godine 1974. završio je Vojnu akademiju, 1983. završava Komandno štabnu akademiju kopnene vojske prvi u rangu, a 1995. i Školu nacionalne odbrane. Godine 1997. postaje general-major, a dve godine kasnije general-potpukovnik. Obavljao je niz najodgovornijih dužnosti u našoj vojsci. Bio je i načelnik Štaba Prve armije od 2000., načenik Vojne akademije, načelnik Štaba treće armijske oblasti, komandant Gardijske motorizovane brigade…

Odlikovan je najvišim vojnim priznanjima i počastima.

General Stojimirović bio je, nakon penzionisanja, i član Predsedništva SUBNOR-a Srbije. Poslednji put u svojoj Jasenici i svom Negotinu obreo se proteklog petka i subote, govorio je, na Okruglom stolu, o posledicama NATO agresije. Posebno je voleo, kako je naglašavao, bratski ruski narod i čeličnu rusku armiju.

“SUBNOR u Negotinu i Timočkoj krajini ne sme da posustane, Srbija mora da čuva sećanja na svoje junake i oslobodioce, otadžbina je svetinja i to morate i deci “uneti u gene”, borite se svim srcem za Srbiju”- rekao je u prostorijama negotinskog SUBNOR-a komentarišući sadržaj Albuma srpske vojske 1912-1918.

Na fotosima: general Ljubiša Stojimirović prošlog leta na istorijskim Stevanskim livadama kod Negotina sa svojim drugovima iz boračkih organizacija Timočke krajine… Foto: B. Filipović

Оставите одговор