);

Danas je 1. april – Dan omladinskih radnih akcija

Bor, 1. april

Autor: B.F.

Prvi april, Dan omladinskih radnih akcija, biće obeležen u celoj Srbiji, posebno u Boru i na Crnom vrhu, prvoj našoj ratnoj, radnoj akciji kada je za tri zimska meseca, pod najtežim uslovima, isečeno i otpremljeno na hiljade kubika ogrevnog drveta promrzlom Beogradu punom  ranjenika. Od polovine januara do pred kraj aprila 1945., od Crnog vrha do Bora, dužine 12,5 kilometara, izgradjena je i pruga kojom su dopremana drva.

Crni vrh je za tadašnjih 1.600 probranih omladinaca bio i ostao legendarna planina, kao i za njihove naslednike, akcijaše koji su gradili i obnavljali zemlju s neviđenim elanom i ljubavlju. Taj radni zanos do danas nije prevaziđen.

Na Crnom vrhu okupiće se danas oko podne stari i novi akacijaši. Kraj spomenika crnovrškim herojima rada naći će se i jedini preostali brigadir iz te zimske 1945. , iz borskog kraja, Dragutin Čorboloković. On je bio u Zaječarskoj brigadi kojom je komandovao Negotinac, Jovan Žikić. Stići će na Crni vrh i dvojica Negotinaca Čorbolokovićevih crnovrških „drvoseča“, kao i verni nastavljači ove tradicije iz Požarevca, Beograda, Zaječara, Negotina, Niša…

U borskom Domu kulture predviđena je svečana akademija sa prigodnim govorom i sećanjima na akcijaške dane „Crnog vrha 45“.

Crni vrh akcijasi Corbolokovic 1
Dragutin Čorboloković, Miodrag Zečević i Jovan Žikić na Crnom vrhu
Dragutin Čorboloković
Dragutin Čorboloković

 Akcijasi Ora Crni vrh 8

Share

Оставите одговор

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !