);

Bor: Država spiskala 30,9 miliona $ na kolektor koji ne radi?!

Bor, Beograd, 8. april

ALO! ISTRAŽUJE NEMAR I RASIPNIŠTVO VLASTI U RTB „BOR“

Toni Verheijen
Toni Verheijen, šef kancelarije Svetske banke | Foto: Petar Marković

Umesto da iskoristi sredstva iz kredita od 30,9 miliona dolara koji je Svetska banka odobrila Srbiji pre sedam godina za izgradnju novog kolektora otpadnih voda u RTB „Bor“, Vlada Srbije je u poslednje četiri godine potrošila isto toliko budžetskog novca samo za hitne popravke starog kolektora, i to mimo javnih nabavki, upozorio je Toni Verheijen, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji.

– Da su sredstva za izgradnju novog kolektora blagovremeno utrošena, Srbija bi uštedela iznos koji bi bio dovoljan da se izgradi još jedan novi kolektor – ocenili su za „Alo!“ u kancelariji Svetske banke, obrazlažući kritiku Verheijena zbog problema u realizaciji kredita za zaštitu životne sredine u Boru. On je, podsetimo, u nedavnom intervjuju domaćim medijima naveo da SB finansira izgradnju kolektora otpadnih voda u RTB „Bor“, „i to delimično beskamatnim sredstvima, ali se apsolutno ništa ne pomera“.

– Za hitne popravke starog kolektora, Vlada je tamo za četiri godine potrošila novca koliko smo mi dali za novi kolektor. Pri tom se, pošto su posredi hitne popravke, za to ne raspisuju javne nabavke, ne radi se po procedurama – istakao je Verheijen. U njegovoj kancelariji objašnjavaju da je reč o projektu „Regionalni razvoj Bora“, koji je odobren još u junu 2007. Mada je originalno bilo predviđeno da se uradi dosta stvari na zaštiti čovekove okoline, u septembru 2013. odlučeno je da se projekat usmeri na izgradnju novog kolektora za otpadne vode ispod jalovišta Veliki Krivelj.

Kolektor RTB
Famozni kolektor u RTB „Bor“, na koji su bačeni silni milioni | Foto: D. Stojanović

– Originalno je ovaj kolektor trebalo da bude završen do 30. septembra 2012. i bilo je predviđeno da se u zaštitu čovekove okoline uloži 30,9 miliona dolara, od čega je 10 miliona bio beskamatni kredit. Od sredstava namenjenih ovom projektu, Srbija je iskoristila samo 9,77 miliona dolara, i to za komponentu projekta koja se bavila socijalnim pitanjima u Boru. Od sredstava namenjenih zaštiti čovekove okoline iskorišćeno je veoma malo, i to samo za izradu idejnih rešenja (dizajna) za novi kolektor i novo jalovište (od kojeg se u međuvremenu odustalo) – naveli su za „Alo!“ u Svetskoj banci, koja je za upravljenje projektom obavezala Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

RTB „Bor“: Odgovorno je ministarstvo!

Spaskovski i Dinkic 2U borskom gigantu navode da su na krpljenje starog kolektora potrošili tek oko 40 miliona dinara, a krivicu što novi kolekter nije izgrađen prebacuju na bivše ministarstvo za zaštitu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.
– RTB „Bor“ od Svetske banke nije dobio ama baš ništa! Kompletan posao izgradnje novog kolektora preuzeli su i od početka vodili Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Institut rudarstva i metalurgije u Boru – kategorični su u RTB-u. Iz Bora poručuju i da su od države dobili samo 19,9 miliona dinara, što je tek polovina novca koji im je bio potreban za saniranje starog kolektora, te da je drugu polovinu RTB „Bor“ sam investirao.
– Kolektor je, napominjemo, i dalje u kritičnom stanju, a RTB „Bor“ i danas sve radove izvodi i finansira sam – kažu u borskoj kompaniji.

Ministarstvo obrazovalo odbor za upravljanje projektom

U Ministarstvu energetika objašnjavaju da je ministarka Zorana Mihajlović 21. januara ove godine donela rešenje o obrazovanju odbora za upravljanje projektom, da je izabran tim za implementaciju projekta, da je okončan konkurs za izbor članova implementacionog tima u Boru i da je u toku izbor firme za nadzor izvođenja radova. Kašnjenje u realizaciji objašnjavaju potrebom za izmenom samog projekta, što je Svetska banka odobrila u oktobru 2013. godina, a Vlada Srbije tek u februaru 2014. godine. U skladu sa izmenjenim ugovorom o kreditu, novi kolektor bi trebalo da bude gotov u roku od 25 meseci „od trenutka uvođenja izvođača u posao“, navode u Ministarstvu i ističu i da je održavanje postojećeg kolektora obaveza RTB „Bor“.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !