);

Medijska pismenost – Razvijati kritički duh mladih

Bor, Beograd, 12. april

Novinarska i medijska udruženja Srbije pokrenula su kampanju za medijsku pismenost Ne daj da te spinuju, kako bi mladima ukazala na značaj kritičkog pristupa mnoštvu informacija koje svakodnevno dobijaju iz medija

Nove knjaževačke novine i Medija centar Bor priključili su se kampanji za medijsku pismenost Ne daj da te spinuju. Izveštavaće o aktivnostima i objavljivati edukativne tekstove, kako bi promovisali značaj medijskog opismenjavanja mladih, ali i starijih građana. Na ovaj način će i pružiti podršku razvoju novinarske profesije.

PrintDanas, kada je sve više medija i kada oni u znatnoj meri određuju vrednosti kojih se držimo i na osnovu kojih donosimo odluke, važno je imati kritički odnos prema svim informacijama koji. Biti medijski pismen znači posedovati kreativne i kritičke veštine i znanja uz pomoć kojih se povezuju složene ideje, stalno postavljaju pitanja i prepoznaju pravi odgovori, a identifikuju se zablude. Medijski pismeni građani imaju sposobnost pristupa medijima, njihovog tumačenja, analiziranja i kritičkog ocenjivanja, ali i kreiranja medijskih poruka. Jedino tako je moguće razlikovati pravu informaciju od lažne, manipulativne, iskrivljenje i poluistinite.

Mladi nisu svesni koliko mediji utiču na oblikovanje njihovog mišljenja. Istraživanje o medijskoj pismenosti, koje je za potrebe Medijske koalicije sproveo Biro za društvena istraživanja (BIRODI), pokazalo je da kod mladih postoji lažni utisak o stepenu medijske pismenosti – za sebe misle da su kritički nastrojeni prema prema medijima, ali objektivnost vesti mere brojem medija koji su je preneli.

Medijska pismenost je temelj civilizacijskog napretka, a danas je važna koliko i sama elementarna pismenost. Veći nivo medijske pismenosti može, povratno, doprineti poboljšanju kvaliteta samih medija i medijskih sadržaja, a, dugoročno, povećati prisustvo antitela u društvu, odnosno otpornost na propagandu i manipulaciju. Medijska pismenost pojačava društvenu koheziju i sprečava produkciju društvenih sukoba i stvaranje, odnosno izmišljanje neprijatelja, kaže Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

On je na konferenciji za medije na kojoj je najavljena kampanja rekao da u Srbiji nesumnjivo postoji medijski pluralizam, ali ne u kvalitativnom, već samo u kvanititativnom smislu i nazvao ga lažni medijski pluralizam. Isto tako, on smatra da bi medijsku pismenost trebalo uvesti kao obavezan predmet u osnovne škole od prvog razreda, kako bi deca na vreme naučila da razumeju, analiziraju i kreiraju medijske poruke.

Spinovanje znači okrenuti javnost na stranu koja odgovara onome ko je plasirao informaciju i često predstavlja manipulaciju, neiskrenu i obmanjujuću taktiku radi postizanja određenog cilja. U spinovanju se ne koristi laž, ali se činjenice iznose selektivno, preuveličavaju se događaji, osobine ili vrednosti i ističu nebitne stvari kojima se skreće pažnja sa bitnih. Medijska pismenost je neophodna za odupuranje manipulaciji koja sprečava individualnost, kritičko mišljenje i samostalno odlučivanje.

– Ne verujte onim medijima u kojima su umrlice jedina pouzdana informacija. Kada prvi put uhvatite sebe da, bez trunke sumnje, poverujete u neku informaciju, vreme je da promenite kanal. Medijska pismenost je jedini put da se dođe do odgovornih medija i građana koji umeju da razlikuju stvarnost od fikcije – kaže Vukašin Obradović, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije, koje predvodi kampanju.

Mediji su važan deo svakog društvenog sistema i utiču na to šta će postati važna tema i o čemu će se govoriti u društvu. Sve poruke u medijima imaju svrhu i ciljnu publiku, i zbog toga je važno ovladati njihovim jezikom, opismeniti se i za razumevanje i za proizvodnju medijskih sadržaja. Medijska koalicija je pokrenula kampanju da bi mlade ljude podstakla na kritički odnos prema svemu što čitaju, slušaju i gledaju, ali i da bi vratila ugled novinarskoj profesiji.

Ako već ne možemo da promenimo naše medije i medijsku scenu, ako nam medijske reforme idu kilavo, i ako nailaze na veliki broj nagaznih mina, hajde da bar promenimo naše poimanje medija, hajde da ih kritički sagledavamo, hajde da obrazujemo generacije koje će znati da razmišljaju svojom glavom. Hajde da kroz medijsku pismenost stvorimo u sebi imunitet koji će onemogućiti onima koji imaju loše namere da ih sprovedu u delo zloupotrebljavajući novinarsku profesiju, kaže Nedim Sejdinović, predsednik IO Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

Medijsku koaliciju čine Nezavisno udurženje novinara Srbiej (NUNS), Udruženje novinara Srbije (UNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Asocijacija nezavisnih elektronskih medija (ANEM) i PU Lokal pres. Kampanja je podržana bespovratnim sredstvima Američke agencije za međunarodni razvoj, a realizuje je agencija P.R.A, čiji kreativni tim je napravio radio i TV spotove, kojima će se širiti poruka kampanje Ne daj da te spinuju.

Na sajtu medisjkapismenost.net, koji je pokrenut u okviru kampanje, profesori, srednjoškolci i novinari mogu pronaći puno zanimljivosti, materijala i priručnika o medijskoj pismenosti.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !