);
Breaking News

Na rafovima i loše kopije

Bor, Beograd, 12. april

Izvor: Večernje novosti

Najpoznatiji brendovi sa najboljom reklamom najčešća meta plagijatora u Srbiji. Falsifikuje se sve – od sportske opreme, kašica za bebe, pa do lekova

GOTOVO da nema proizvoda koji nema svoju – kopiju. Razlike između plagijata i originala su sve manje, jer su „kradljivci tuđih ideja“ sve spretniji. Što je „brend“ popularniji i traženiji, veći je magnet za one koji žele da zarade na brzinu. Jer, kupcu je danas najvažnija cena, koja je uobičajeno znatno niža kod „lažnjaka“. A falsifikuje se sve – od hrane, sportske opreme, delova za automobile, garderobe, pa sve do kašica za bebe i lekova.

Kopirani proizvodi nisu samo u ponudi pijaca i buvljaka, već i gotovo svih registrovanih radnji. Za potrošače, ipak, najopasniji su plagijati lekova, namirnica i alkoholnih pića. Ne prezaju majstori za kopiranje ni od čega, pa se u žestokim pićima i medicinskim preparatima veoma često nađu i veoma opasne hemikalije.

Kruševački „Rubin“ stalno podseća na prisustvo falsifikata žestokih pića na srpskom tržištu, jer su oštećeni ne samo domaći proizvođači, već i republički budžet u koji se sliva novac od akciznih markica, kroz koje država naplaćuje porez.

– Falsifikovanjem nam se nanosi velika šteta, jer naša firma svojom deklaracijom garantuje kvalitet tradicionalnog pića kakav je vinjak – kažu u „Rubinu“. Bili smo u situaciji da na raznim mestima širom Srbije prepoznamo lažni vinjak, te smo skretali pažnju nadležnim službama. Ugled neke fabrike uništava se u improvizovanim punionicama pića sumnjivog kvaliteta. Nadležni treba da budu stroži i daleko odgovorniji, kako prema proizvođačima, tako i prema građanima, čiji su životi ugroženi. Sadržaj boce, koju kupuju na pijacama, ispod ruke, veoma je sumnjiv, uglavnom štetan.

Aleksandar Poznanić, direktor marketinga „Jafa Crvenka“ kaže da je ova fabrika počela da brani svoju teritoriju, pre tri godine. Tada se na tržištu Bosne i Hercegovine pojavilo mnogo proizvoda sa oznakom „jafa“, koji nisu napravljeni u fabrici u Crvenki.

– Pokrenuli smo ofanzivu i uspeli da se „odbranimo“, pa je veliki broj kopija povučen sa tržišta – objašnjava Poznanić. – Tražili smo od proizvođača da sklone taj natpis sa ambalaže, jer su se lažno predstavljali.

SKUPA ZAŠTITA

Borba protiv plagijatora, međutim, nije nimalo jeftina.

– Proizvođači se štite od plagijata u zavisnosti od svojih mogućnosti, ali visoke takse utiču na to da se malo njih odluči da zaštiti svoju robnu marku – smatra Predrag Mitrović, vlasnik Kancelarije za intelektualnu svojinu iz Beograda. – Potrebno je minimum 500 evra za jednu liniju proizvoda, a preduzetnici od zaštite ne vide vajdu, dok ih neko ne kopira.

Share

Ostavite odgovor

×

Klik Like Facebook i budimo u stalnom kontaktu !