);

Bor: Novi predsednik zaprepašćen dugovima u javnom sektoru!

Bor, 14. april

Autor: B.F.

Skupstina sednica 16Žiku Petrovića, novog predsednika Opštine Bor, kako pišu današnje “Novosti”,  zaprepastio je dug u javnom sektoru od 1,4 milijarde, jer ceo ovogodišnji budžet je oko 2 milijarde dinara. ON je još napomenuo da će tek analizirati eventualne nepravilnosti u radu javnog sektora, i svuda gde ne bude poštovan zakon promeniće ugovore. Neće dobro proći ni direktori, kao ni radnici koji se ne pokažu na poslu. Biće preraspodele radnih mesta u javnim firmama, ali niko neće ostati bez posla ukoliko radi odgovorno i profesionalno. Nije mu jasno kako direktori nisu zahtevali otpise kamata na kredite koji su samo u JP Toplana 200 miliona. Kao bivši direktor Toplane taj proces je pokrenuo 2012. godine i, veruje, da će uspeti da se Toplana oslobodi tog nameta.

Od Petrovića se i očekivalo da brzo reaguje i ispuni obećanje dato odbornicima na nedavnoj konstitutivnoj sednici SO Bor. Ipak, neće mu ni malo biti lako. Prozvao je direktora Vodovoda, nije baš najansije da li ovog poslednjeg koji je došao po preporuci SNS-a ili ranijeg Slavišu Friškovića koji je često u karijeri bio rukovodilac, mada se, koliko nam je poznato, nigde nije proslavio. Ovaj aktuelni direktor tek je stigao i teško je verovati da je tako brzo uspeo da se “nakači” na sumnjive rabote. Uostalom, Petrović ima mehanizme da proveri svako opštinsko preduzeće i preduzme energične mere. Danas je razgovarao i sa predstavnicima još nekih izuzetno važnih službi koje mu, i ta kako, mogu da pomognu u razotkrivanju malverzacija o kojima se govorilo proteklih godinu, dve.

U svakom sluačju, Živorad Petrović važi za radnog i toleratnog čoveka koji se ne plaši da zasuče rukave i rešava i najteže probleme. Dolazi u doba kad se u društvu, pa i u ovoj opštini, očekuju najozbiljniji reformski zahvati, kad politički marketing neće imati prođu i kad će mnogi polagati račune i suočiti se sa bolnim istinama. To će najpre, lako je zaključiti, važiti za rukovodstva u privredi i javnom sektoru, kao i uspavanim lokalnim samoupravama. Bor ne da nije izuzetak, Bor je, što je Petrović danas i priznao, u većem problemu nego što se do sada prikazivalo javnosti. Spinovanje informacija od bitnog društvenog značaja greh je i – nas novinara! Moraće, čini se, kompletno da se menjamo!

Оставите одговор