);
Breaking News

Udruženje inženjera u rudarstvu: RTB Bor radi u korist svoje štete!

Bor, 14. april

Autor: M.C.

Na godišnjoj Skupštini inženjera rudarstva Bora, minulog vikenda, podrobno je razgovarano o aktuelnim pitanjima i perspektivi kombinata bakra, a zaključak je da je današnja proizvodnja opterećena ogromnim troškovima, vraćanjem kredita i, u poslednje vreme, sve nižom cenom crvenog metala (6.600 dolara za tonu). Inženjeri su, na čelu sa Aleksandrom Sašom Petkovićem, predsednikom Upravnog odbora Udruženja, zaključili da je bez cene od oko 8.000 dolara po toni katoda, u sadašnjim uslovima, nemoguće profitabilno poslovanje. Radi se u korist svoje štete, tek da se ne bi stajalo i gubio kontnitet, ali i sačuvao socijalni mir. Uprkos svemu, pa i činjenici da je prosečna cena koštanja tone katode premašila 7000 dolara ništa se ne preduzima da se zaustavi finansijski sunovrat. Sveukupno posmatrano, još uz dodatne ubrazane reforme i prestanak restruktuiranja, ni najveći optimisti ne mogu da budu spokojni. Pre neki dan je samo zahvaljujući pojedinim sindikatima zaustavljen predlog poslovodstva RTB da se jedino visokoškolcima smanje plate. Nije li to pouzdan znak prekomerne nervoze ili nasnalaženja?

Inženjeri su konstatovali da “Jama” mora da ima proizvodni ciklus, jer bi svaki zastoj bio poguban za kasnije otvaranje rudnog tela “Borska reka”. Upozoreno je i na siromašniju rudu u “Krivelju”, na preterano i bespotrebno “bacanje para” u nastavak eksploatacije “Cerova” i na zakasnelu strategiju – prvo je trebalo širiti i razvijati rudarstvo, a potom metalurške kapacitete. Danas se više isplati prodavati koncentrat bakra (što se delom i čini) nego stvarati preterane troškove u topioničkoj preradi.

Možda je najvredniji zaključak da je neodrživa teze pojedinih glavnih menadžera da im ne treba više od četiri, pet sposobnih inženjera. Takav pristup je krajnje nepromišljen i samo može da nanese štetu. Naprotiv, rudarski inženjeri su spremni da uvišestruče snage i kreativnost kako bi se izašlo iz evidentne krize i spremnije dočekale promene. O tome da li se vidniji pomak može ostvariti sa sadažnjim menadžmentom i godišnjom proizvodnjom od 35, 36.000 tona bakra uz nemale započete investicije, nije bilo zaključka.

Оставите одговор